Milieudienst Rijnmond

Geluidsoverlast door HSL

09.11.2009 14:30
Expertisecentrum DCMR, communicatie en meldkamer, telefoon 010 473 33 33

Bij de DCMR komen veel geluidklachten binnen over de Hogesnelheidslijn (HSL). Ook elders in het land wordt massaal geklaagd over geluidsoverlast die van de HSL wordt ervaren.

In het verzorgingsgebied van de DCMR Milieudienst Rijnmond (DCMR) loopt het tracé van de HSL in de gemeente Lansingerland dicht langs de woonkernen Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs en door het buitengebied van Bleiswijk. De grote hoeveelheid klachten die hier vandaan komen, vormde voor het gemeentebestuur van Lansingerland aanleiding de DCMR te vragen een onderzoek in te stellen. Hoewel de DCMR geen bevoegd gezag is voor `spoorweglawaai', heeft de DCMR wel veel expertise over dit onderwerp.

DCMR deed al eerder onderzoek

Overigens deed de DCMR al in een eerder stadium onderzoek naar de gevolgen van de HSL-lijn. Het Akoestisch onderzoek HSL-Zuid voor de gemeenten Bleiswijk, Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs en het onderzoek Akoestisch leefklimaat na realisatie HSLOnderzoek ten behoeve van de gemeenten Bleiswijk, Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs.

Klachten melden bij Pro Rail

Voor inwoners die vragen en/of klachten over de HSL hebben zijn er diverse mogelijkheden: Men kan tijdens kantooruren (maandag t/m vrijdag van 9.00 - 17.00 uur) terecht bij de afdeling Publiekscontacten van ProRail via telefoonnummer (0900) 776 72 45 (0,20 per minuut). Ook kan er gebruik gemaakt worden van het contactformulier links op de website van ProRail www.wonenlangsdehslzuid.nl. Geeft men daarbij aan dat het een vraag over de HSL-Zuid is, dan komt deze eerder bij de verantwoordelijke persoon of afdeling terecht. Op deze website is tevens meer informatie over de HSL te vinden.

DCMR stuurt klachten door naar Pro Rail

Eventueel kunnen ook klachten bij de DCMR worden ingediend. Bij voorkeur wordt daarbij gebruik gemaakt van het klachetnformulier op www.dcmr.nl/milieuklachten. Bellen kan ook op telefoonnummer 010 473 33 33. De DCMR stuurt de klachten, zonder vermelding van de privé-gegevens, door aan Prorail.

Gemeente Lansingerland

Voor informatie over de HSL kunt u ook de website van de gemeente Lansingerland raadplegen. Klik daarvoor op deze link.