Gemeente Urk

Gemeente sluit convenant met kerken

Op maandag 9 november 2009 ondertekenden gemeente Urk en de plaatselijke kerken een convenant . In het convenant staan de intenties van gemeente Urk en de lokale kerken op Urk ten aanzien van maatschappelijke onderwerpen als jeugd- en gezinsbeleid, verslavingsbeleid, etc. Doel van het platform is: advisering, informatie-uitwisseling, kennisoverdracht en
deskundigheidsbevordering. Het convenant werd ondertekend door wethouder Dittie Hoekstra (portefeuillehouder Jeugd) en de voorzitters van de deelnemende kerkenraden.

Het platform is ontstaan naar aanleiding van gesprekken tussen wethouder Hoekstra en de kerken en een bijeenkomst van raadsleden, commissieleden en collegeleden met de plaatselijke kerken over het jeugdbeleid. Een van de belangrijkste aandachtspunten die uit deze constructieve bijeenkomst naar voren kwam was dat er naast het bestaande jaarlijkse voorgangersoverleg en andere overlegvormen, behoefte is aan specifieke samenwerking en uitwisseling rond themaâs als jeugd- en gezinsbeleid. In de dagelijkse praktijk komen immers ook de kerken (90 procent van de Urkers is lid van één van de kerkgenootschappen die Urk rijk is) in aanraking met problemen die binnen de lokale samenleving spelen. Een grotere rol voor de kerken bij ondermeer het Urker jeugd- en gezinsbeleid ligt dan ook voor de hand.

Dit was reden voor het college om een kerkelijke platform in het leven te roepen, rekening houdend met de scheiding die er is tussen kerk en overheid. Uitgaande van de eigen verantwoordelijkheden van het gemeentebestuur en de individuele identiteit en verantwoordelijkheid van de kerken zal het kerkelijk platform ervaringen uitwisselen en gezamenlijk proberen de jeugd de helpende hand te bieden. Vanuit elke kerkelijke gemeente zal een coördinator jeugd en gezin participeren in het kerkelijke platform.

Volgens wethouder Dittie Hoekstra vindt het college het bijzonder positief dat nagenoeg alle lokale kerken participeren in het platform. âNaast een platform met professionals, de stuurgroep Jeugd en Gezin, is er nu ook een kerkelijk platform met brede maatschappelijke betrokkenheid. Als college hechten we zeer aan de inbreng van de kerken.â