Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


10 nov 2009

Hulp bij strijd tegen graffiti

Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft vandaag een toolkit tegen graffiti beschikbaar gesteld voor veiligheidsprofessionals bij gemeenten, politie, woningbouwcorporaties en andere organisaties die zich bezighouden met lokale veiligheid. De toolkit is bedoeld om graffiti structureel en effectief aan te pakken. De toolkit is op verzoek van Ter Horst samengesteld door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Graffiti is een vorm van vandalisme die lastig is uit te bannen en die een groot maatschappelijk probleem vormt. Het ontsiert het straatbeeld, werkt verloedering in de hand en zorgt voor ergernis en onveiligheidsgevoelens bij bewoners en voorbijgangers. Met de toolkit graffiti hebben veiligheidsprofessionals gereedschap in handen dat hun helpt het probleem beheersbaar te maken.

"De enige bewezen effectieve methode voor de aanpak van graffiti is integraal en richt zich op preventie, opsporing en repressie. Met deze toolkit graffiti laten we zien hoe zo'n aanpak kan worden vormgegeven", aldus Michel de Vroege, projectleider Veilig Samenleven bij het CCV. De toolkit is laagdrempelig en kan stapsgewijs worden doorlopen. Er is aandacht voor de achtergronden van graffiti, de daderprofielen, de partijen die bij de aanpak betrokken zijn, de elementen in de samenwerking die in een project van belang zijn en het juridisch kader. Bij elk onderdeel worden `best practices' ontsloten, zodat inspiratie opgedaan kan worden voor de aanpak in de eigen gemeente.