Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Nieuwsbericht 10 november 2009

Minister Cramer geeft telefonische pluim aan bewoners Blauwe Dorp Minister Jacqueline Cramer van Ruimte en Milieu heeft vandaag telefonisch haar complimenten gegeven aan Henk Koster, de voorzitter van de Bewonerscommissie van "Het Blauwe Dorp" in Groningen.

De minister was vol lof over de "unieke, eigen aanpak" waarmee de commissie het geliefde Blauwe Dorp van de slopershamer heeft gered. Dankzij de hulp van de voormalige Dichter des Vaderlands Driek van Wissen en cabaretier Bert Visscher geniet dit prachtige tuindorp nu zelfs landelijke bekendheid.

"Mensen voelen zich sterk verbonden met de plek waar ze wonen. We moeten de identiteit van onze wijken, buurten en landschappen koesteren en er respectvol mee omgaan. Met het programma Mooi Nederland werk ik daar hard aan. Het is fantastisch om te zien hoe u dat in Groningen in de praktijk heeft gebracht," aldus Cramer.

Het Blauwe Dorp is rond 1920 volgens de tuindorpgedachte gebouwd. Het is onderdeel van het beschermde stadsgezicht Bloemenbuurt in de Groningse Oosterparkwijk. De woningen verkeerden in slechte staat van onderhoud en waren volgens corporatie Nijestee klaar voor de sloop. De bewoners kwamen hiertegen in opstand en wisten het dorp te redden. De woningen kregen een monumentstatus en de corporatie ging overstag. Dit jaar is de renovatie van de woningen gestart. Een deel daarvan blijft sociale woningbouw, een deel wordt aan starters verkocht. Daarnaast investeert de gemeente 1,3 miljoen euro in de openbare ruimte en worden de woningen een stuk energiezuiniger gemaakt.

Het telefoongesprek tussen minister Cramer en Henk Koster is het eerste in een reeks. Cramer zal voortaan geregeld "telefonische pluimen" uitdelen om haar bewondering te uiten voor de mensen die op een vernieuwende en inspirerende manier Nederland mooier weten te maken: "Zonder kanjers als Koster en consorten geen Mooi Nederland."