Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z20774

Vragen van de leden Jan Jacob van Dijk en Aasted-Madsen-van Stiphout (beiden CDA) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het recht op studiefinanciering voor hbo-studenten die afstromen naar mbo. (Ingezonden 6 november 2009)


1
Bent u op de hoogte van het feit dat hbo-studenten soms noodgedwongen moeten besluiten hun opleiding op mbo-niveau af te ronden?


2
Is het waar dat een student die binnen 47 maanden na eerste toekenning van de studiefinanciering de overstap maakt van een hbo- naar een mbo-opleiding alleen recht heeft op de basisbeurs voor een mbo-opleiding over de periode dat daadwerkelijk onderwijs wordt gevolgd aan een mbo-opleiding?


3
Vindt u het rechtvaardig dat een student die na drie jaren overstapt van hbo naar mbo de prestatiebeurs hbo volledig moet terugbetalen en alleen recht op studiefinanciering bestaat voor dat ene jaar mbo? Waarom?


4
Vindt u het niet rechtvaardiger om in die gevallen het fictieve bedrag aan studiefinanciering mbo voor de leerjaren dat de student nog ingeschreven was bij een hbo-instelling, in mindering te brengen op de studieschuld hbo? Waarom?


5
Ben u bereid om de wet- en regelgeving zo aan te passen zodat een student die via hbo een mbo-opleiding afrondt binnen vier jaren ook vier jaren recht heeft op studiefinanciering, zeker als in ogenschouw genomen wordt dat er nauwelijks verschillen zijn in de hoogte van de studiefinanciering voor hbo en mbo?


6
Kunt u deze vragen beantwoorden vóór de behandeling van de begroting Onderwijs, Cultuur en Wetenschap?