Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z20793

Vragen van de leden Van Toorenburg en Ferrier (beiden CDA) aan de minister voor Jeugd en Gezin en de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Dijksma, over het Uniforme Protocol Vroegsignalering Taalachterstand. (Ingezonden 6 november 2009)


1
Bent u bekend met het bericht "Kinderen onterecht in speciaal onderwijs", waarin het Platform Vroegsignalering Taalachterstand het Uniforme Protocol Vroegsignalering Taalachterstand onder de aandacht brengt? 1)


2
Kent u het onderzoek van de Erasmus Universiteit (2005) waaruit is gebleken dat door een systematische screening volgens het genoemde protocol 40% meer kinderen met een taalstoornis of een taalachterstand kunnen worden opgespoord, waardoor er uiteindelijk jaarlijks 2500 kinderen minder in het speciaal onderwijs terecht komen (30%)? Wat is uw oordeel over deze cijfers?


3
Wat is de reden dat u verwijst naar nader onderzoek, voordat wordt overwogen het protocol integraal in te voeren, terwijl uit onderzoek en pilots al is gebleken waar deze manier van vroegsignalering toe leidt, namelijk tot een vermindering van het aantal kinderen in het speciaal onderwijs?


4
Deelt u de mening dat speciaal onderwijs niet bedoeld is voor kinderen die slechts een taalachterstand hebben?


5
Bent u bekend met het feit dat de jeugdgezondheidszorg (JGZ) Kennemerland het uniforme protocol inmiddels heeft geïmplementeerd tot de leeftijd van 3 jaar, aangezien de resultaten uit de pilotfase zeer succesvol waren? Hoe oordeelt u over dit feit? Deelt u de mening dat dit protocol in het landelijke screeningsprogramma ingevoerd moet worden, zodat ook andere regio's hier snel gebruik van kunnen gaan maken?


6
Bent u bereid dit protocol mee te nemen in de vormgeving van het passend onderwijs naar aanleiding van de heroverweging passend onderwijs?


1) De Telegraaf, 3 november 2009