Gemeente Breda

Gebiedsvisie Brabantpark in de maak

Het college van burgemeester en wethouders stelt een projectdefinitie vast om te komen tot een gebiedsvisie voor de wijk Brabantpark. Deze visie moet samenhang brengen in en de consequenties aangeven van alle ruimtelijke plannen in de wijk. Met dit besluit komt het college tegemoet aan een belangrijke wens van de wijkraad Brabantpark.

Brabantpark krijgt de komende jaren te maken met een flinke uitbreiding van woningen. De wijkraad heeft meerdere malen aangegeven behoefte te hebben aan coördinatie van ruimtelijke en maatschappelijke ontwikkelingen in de wijk. In deze visie vindt die coördinatie plaats en staat de vraag centraal of de huidige ontwikkelingen in Brabantpark tegemoet komen aan wat leeft in de wijk en waar behoefte aan is. Ook de verkeerseffecten en de gevolgen van de ontwikkelingen op het aantal basisschoolleerlingen wordt meegenomen.

Wijkraad en gemeente vinden het belangrijk dat alle inwoners van Brabantpark de kans krijgen om mee te doen; ook bewoners die anders niet zo snel van zich laten horen. Daarom stelt het college een interactieve aanpak voor, namelijk via de methode waarderend vernieuwen. Zo worden begin 2010 onder de noemer âBuurtsafari Brabantparkâ expedities in de wijk gehouden en zoveel mogelijk mensen betrokken. De informatie die hieruit voorkomt wordt verwerkt in een onafhankelijk bewonersadvies. Dit advies vormt de basis voor de gebiedsvisie.

In overleg met de wijkraad stelt de gemeente ook een begeleidingsgroep samen, die bestaat uit leden van de wijkraad en wijkbewoners. De begeleidingsgroep ontwikkelt aan de hand van acht themaâs de uitgangspunten die leidend zijn voor toekomstige plannen en ontwikkelingen. De themaâs zijn openbare ruimte/groen en milieu, verkeer, wonen, leefbaarheid en voorzieningen, werk en inkomen, jeugd en onderwijs, gezondheid en zorg, detailhandel/horeca/kantoren en tot slot bedrijvigheid. De gebiedsvisie vormt de basis voor het nieuwe bestemmingsplan Brabantpark.
Ook de stedelijke Visies Openbare Ruimte en Maatschappelijke Ontwikkeling worden op wijkniveau uitgewerkt en geïntegreerd in de nieuwe gebiedsvisie Brabantpark.

De bedoeling is de gebiedsvisie in het najaar van 2010 klaar te hebben. De projectdefinitie is ter kennisname gestuurd naar de raadscommissies bouwen en wonen en mens en maatschappij.

Â

Breda, 10 november 2009