Open Universiteit Nederland krijgt UNESCO-leerstoel

10/11/2009 12:27

Open Universiteit Nederland

UNESCO, de organisatie voor onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie van de Verenigde Naties, heeft aan de Open Universiteit Nederland de UNESCO-leerstoel 'Knowledge Transfer for Sustainable Development Supported by ICT' toegewezen. Rector Fred Mulder: 'Wij zien dit als een erkenning voor de inspanningen die de Open Universiteit Nederland al jaren verricht ter stimulering van duurzame ontwikkeling, met name vanuit de faculteit Natuurwetenschappen, met hoogleraren als Lucas Reijnders, Piet Glasbergen en Rietje van Dam-Mieras en het samen met de Hogeschool Zuyd in 2004 opgerichte RCE Rhine-Meuse (een expertise centrum voor leren voor duurzame ontwikkeling).

Duurzame ontwikkeling

De leerstoel verenigt twee gebieden waarop de Open Universiteit Nederland reeds lange tijd actief is: het gebruik van ict in kennisoverdracht en duurzame ontwikkeling.

De instelling is een wereldwijd erkend expertisecentrum op het gebied van afstandsonderwijs, onderwijsontwerp en onderwijstechnologie. Ook op het gebied van duurzame ontwikkeling is de Open Universiteit al heel wat jaar actief. Naast het verzorgen van onderwijs op dit terrein richtte ze in 2004 samen met Hogeschool Zuyd RCE Rhine-Meuse op: een regionaal expertisecentrum dat zich richt op duurzaamheidvraagstukken (met name duurzame energie) [link maken naar website: http://www.rcerhine-meuse.org

De UNESCO-leerstoel brengt deze twee speerpunten samen. Het doel van de leerstoel is het promoten van een geïntegreerd systeem van onderzoek, training, informatie en documentatie op de gebieden duurzame ontwikkeling, ict en onderwijstechnologie. De leerstoel zal een nauwe samenwerking aangaan met de Nederlandse Nationale UNESCO Commissie. Deze samenwerking heeft er al toe geleid dat de leerstoel een opdracht ('Training for sustainable entrepreneurship') heeft verworven van het Landelijk Programma Leren voor Duurzame Ontwikkeling, dat beheerd wordt door SenterNovem.

Opdracht

Meer specifiek is de opdracht van de leerstoel


- een brug slaan tussen het werk van UNESCO en de expertise van de Open Universiteit Nederland op het gebied van afstandsonderwijs (virtual learning and learning communities);


- bijdragen aan duurzame ontwikkeling door samen te werken met organisaties die deel uitmaken van het netwerk Regionale Expertisecentra (RCE) in ontwikkelingslanden en in de regio, zoals schoolorganisaties, hoger onderwijs organisaties, het regionale bedrijfsleven en de regionale overheden;


- onderwijs- en onderzoeksprogramma's opzetten gericht op nieuwe manieren om kennis in te zetten voor duurzame ontwikkeling en om nieuwe technologieën te evalueren en implementeren.

Leerstoelhouder

Leerstoelhouder wordt prof. dr. Rietje van Dam-Mieras, die hiermee de eerste Nederlandse UNESCO- leerstoel op het gebied van leren voor duurzame ontwikkeling gaat bekleden. Prof. van Dam-Mieras is sinds 1992 hoogleraar Natuurwetenschappen aan de Open Universiteit Nederland, onbezoldigd sinds haar aantreden als lid van het College van bestuur van de Universiteit Leiden. De leerstoel heeft een looptijd van vier jaar en wordt ondergebracht bij de faculteit Natuurwetenschappen.

Mobiliteit en kennistransfer

UNESCO ziet de uitwisseling van kennis en ervaring tussen universiteiten en hoger onderwijs instellingen als een van de essentiële factoren voor ontwikkeling binnen haar werkgebieden. Door middel van het UNITWIN/UNESCO Leerstoelen Programma stimuleert de instelling academische mobiliteit en snelle kennistransfer tussen instellingen wereldwijd.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl