Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Winnares vijfde FZ Award `Dé Vrouwelijke Ondernemer'

Karin Orsel uitgeroepen tot
`Dé Vrouwelijke Ondernemer 2009'

Leusden, 10 november 2009

Minister Maria van der Hoeven maakte gisteren tijdens een feestelijke bijeenkomst bij de Ka- mer van koophandel Midden-Nederland bekend dat Karin Orsel van de Management Facilities Group BV in Delfzijl door Federatie Zakenvrouwen uitgeroepen is tot `Dé Vrouwelijke Onderne- mer 2009'.

Juryrapport
De FZ Award 2009 werd aan Karin Orsel toegekend, want zij
- is ambitieus, voortvarend en succesvol in de rederswereld. Een topvrouw in een echte man- nenwereld;

- toont veel lef en innovatievermogen in een sector waarin rekruteren van lading en personeel geen eenvoudig opgave is;

- beheert een vloot van 54 schepen waarvoor zij alles faciliteert en regelt.
- stuurt een grote organisatie aan: op kantoor 55 vrouwen en mannen en op de schepen 1200 zeevarenden van diverse nationaliteiten.
Zij weet diverse disciplines en expertises te mobiliseren.

Ook nu in deze economisch zware tijden, ziet zij kansen voor expansie. Haar personeelsbeleid is helder en merkbaar aan de sfeer op haar bedrijf en het geringe perso- neelsverloop.
Zij geeft in haar organisatie veel aandacht aan veiligheid en milieu. Haar maatschappelijke betrokkenheid ligt o.a. bij jongeren in de regio en de opleidingspro- gramma's die zij entameert. Naast haar directeurschap bekleedt zij ook diverse nevenfuncties! Kortom: Een zeer intelligente, daadkrachtige "selfmade" vrouw die het aandurfde om op 24- jarige leeftijd in het management te stappen van een in zwaar weer verkerend bedrijf. En vervolgens wist zij op 30-jarige leeftijd een management buy-out te realiseren. In 2008 bereikte ze met haar team de zeer respectabele omzet van ruim 16 miljoen. De jury vindt haar een toponderneemster en fantastisch rolmodel voor alle onderneemsters in Nederland.

Met de Award `Dé Vrouwelijke Ondernemer' wordt een vrouwelijke ondernemer onderscheiden die lef en originaliteit toont in haar ondernemerschap en haar bedrijf met visie en volharding tot een succesvolle onderneming heeft uitgebouwd.
De Award, die dit jaar voor de vijfde keer werd uitgereikt, is een initiatief van Federatie Zaken- vrouwen.

De andere genomineerde ondernemers voor de Award waren dit jaar Tiny Rieken (Rieken & Oomen in Maastricht/Utrecht) en Yara Beerling/Harriët Noltes ZIN BV (Personal Assistants) en WIN BV (Project Assistants) in Laren/Utrecht.

Eerdere winnaars waren Rian van Velzen (Nature's choice) in 2005, Catherine van Heest (Care for Women) in 2006, Heleen Valstar (Heleen Valstar bv) in 2007 en Joke van der Ven (Ars Bene Laborandi BV)

Landelijk Service Bureau Postbus 382 3830 AK Leusden T. 033 ­ 432 0734 F. 033 ­ 434 1069
info@federatiezakenvrouwen.nl
www.federatiezakenvrouwen.nl

Alle genomineerden zijn op grond van de navolgende criteria beoordeeld:

Voorwaarden voor kandidaatstelling:

1. Zelfstandig onderneemster die voor eigen rekening en risico onderneemt (Uit de KvK­inschrijving moet blijken dat de onderneemster DGA is)

2. De onderneming dient minimaal drie jaar te bestaan
3. Het bedrijf is bij voorkeur door haarzelf opgezet
4. Gezonde financiële positie
Aan punt 4 moet voldaan zijn, wil de kandidaat in aanmerking komen voor de Award. Dit betekent, dat een financiële screening voorafgaat aan de verdere beoordeling. Criteria voor verdere beoordeling

5. Algemene indruk van het bedrijf(op basis van een bedrijfsbezoek)
6. Personeelsbeleid

7. Maatschappelijke betrokkenheid/maatschappelijk verantwoord ondernemen
8. Toekomstperspectieven

9. Wijze van 'naar buiten treden'

10. Marketing/communicatie

De jury voor de Award 2009 bestond uit:

Wim Ruijgrok, voorzitter van de jury 2009, VNO-NCW directeur Beleidsgroep Relatiebeheer en Dienstverlening
Carmen Breeveld, Zwarte Zakenvrouw van het Jaar 2003, CEO Teamcare BV Marianne Brouwers, voorzitter Federatie Zakenvrouwen Henny van Egmond, oud-voorzitter UVON Zuid-Holland, ex-CEO Talencentrum Den Haag/Rotterdam/ Brussel
Antje Melissen, voorzitter Stichting Yente en ex-voorzitter Federatie Zakenvrouwen a.i in 2008 Rahma el Mouden, Zwarte Zakenvrouw van het jaar 2005 en directeur MAS Dienstverleners B.V. Meiny Prins, Zakenvrouw van het jaar 2009, algemeen directeur van Priva B.V. Joke van der Ven, directeur Ars Bene Laborandi BV en winnaar FZ Award 2008

Over Federatie Zakenvrouwen
In Federatie Zakenvrouwen werken netwerken van vrouwelijke ondernemers en managers in Neder- land samen. Zij doen dit vanuit de overtuiging dat zij van deze krachtenbundeling kunnen profiteren en beter gehoord worden. De federatie beoogt vanuit haar doelstellingen een maatschappelijke en economische beweging in gang te zetten.

Onze visie
Het stimuleren van levenslange, economische zelfstandigheid van vrouwen. Onze missie
Door belangen te behartigen van ondernemende vrouwen en een spreekbuis te zijn in de politiek, het bedrijfsleven, de zorg, de maatschappij en de wetenschap streeft Federatie Zakenvrouwen naar een verandering in het maatschappelijk denken ten aanzien van de arbeidsparticipatie van vrouwen.