Gemeente Gilze en Rijen

Plan crisismanagement

Gemeente oefende opvang en verzorging inwoners bij een calamiteit

Bij wijze van oefening bracht de gemeente op donderdagavond 5 november 2009 een van de onderdelen van het plan crisismanagement in de praktijk. Het ging om de taak van de gemeente bij de registratie, opvang en verzorging van inwoners. In totaal namen er ongeveer 130 mensen als slachtoffer of verzorger deel aan deze oefening.

Naast medewerkers van de gemeente Gilze en Rijen deden ook collega's uit de Veiligheidsregio en het Nederlands Rode Kruis mee. Dit zijn voor de gemeente belangrijke partners als het op opvang en verzorging aan komt.

Tijdens de oefening draaide het om een denkbeeldige brand in een flatgebouw aan de Rembrandtlaan in Rijen. De hulpdiensten hadden besloten om het gebouw te ontruimen. Van de 140 bewoners gingen er zestig naar familie of kennissen en tachtig personen maakten gebruik van een gemeentelijke opvanglocatie. Voor deze gelegenheid was dat Zalencentrum De Vijf Eiken in Rijen.

Alle specifieke onderdelen van registreren en opvangen van inwoners zaten in de oefening: het invoeren van gegevens, verwerken (ontdubbelen en matchen) van gegevens, rapporteren en het verstrekken van informatie aan het bestuur en verwanten.

Datum bericht: 10 november 2009