Stichting FOM 10 november 2009

FOM-Instituut Rijnhuizen viert 50 jarig jubileum

In 1959 werd het FOM-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen opgericht als de Nederlandse basis voor onderzoek naar kernfusie. Op 10 november a.s. kijken vier sprekers vooruit en terug tijdens een jubileumsymposium in het instituutsgebouw. Ook wordt het eerste exemplaar van het jubileumboek 'Hittebarrière - Vijftig jaar plasmafysica bij FOM-Rijnhuizen' uitgereikt.
vergroten FOM-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen 50 jaar Het landhuis waar al vijftig jaar het FOM-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen is gevestigd.
Bezichtiging faciliteiten
Tussen 14:00 en 15:00 uur is er gelegenheid om de drie grote wetenschappelijke experimenten van Rijnhuizen te verkennen: de vrije elektronen infraroodlaser FELIX, het plasma-wand-experiment in aanbouw Magnum-PSI en de ADC-opdamp-installatie voor multilaagspiegels. Medewerkers van het instituut vertellen u graag over het fascinerende onderzoek dat mogelijk is met deze opstellingen.

Jubileumboek
Wetenschapsjournalist Anouck Vrouwe schreef het rijk geïllustreerde boek 'Hittebarrière - Vijftig jaar plasmafysica bij FOM-Rijnhuizen' naar aanleiding van het jubileum. Een voorproefje:

"Tijdens de tweede Atoms for Peace-conferentie in Genève in 1958 declassificeren de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie en Groot-Brittannië een groot deel van het tot dan toe geheime onderzoek naar een fusiereactor. Voor Nederland is dat goed nieuws: de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) heeft net besloten dat ons land aan moet sluiten bij het internationale fusie-onderzoek. Op 16 november 1959 opent minister Cals het FOM-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen. In Hittebarrière is te lezen hoe het instituut zich ontwikkelde tot wat het nu is: een modern laboratorium, waar onderzoek wordt gedaan naar fusie en optica voor de computerchipindustrie. Daarnaast heeft Rijnhuizen een infrarood-laser in huis, die gebruikers van over de hele wereld naar Nieuwegein trekt."

Voor meer informatie, zie
http://www.rijnhuizen.nl/nl/jubileumsymposium