Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Export van varkensvlees en fokvarkens naar China stap dichterbij

Nieuwsbericht | 10-11-2009

Directeur-generaal Annemie Burger van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft namens minister Gerda Verburg in China een protocol getekend over de export van levende varkens naar China. Zij deed dit tijdens het jaarlijks bilateraal overleg over veterinaire en fytosanitaire zaken. Daarnaast heeft zij de afspraak gemaakt met de Chinese vice minister Pu Changcheng dat de inspectie van Nederlandse exporteurs van varkensvlees door de Chinese Certificering en Accreditatie Administratie (CNCA) nog dit jaar plaatsvindt. Ook heeft Burger met Changcheng afgesproken om de samenwerking op fytosanitair terrein te intensiveren.

Hoogwaardig Nederlands genetisch uitgangsmateriaal kan een belangrijke bijdrage leveren aan de versterking van de Chinese varkenshouderij. Dit betekent dat China door gebruik te maken van Nederlandse fokvarkens beter en meer varkensvlees kan produceren. Dit past in het opgestarte 'Orange Pig' initiatief, waarbij bedrijven in de hele varkenskolom samenwerken op de Chinese markt.

De afspraken over de komst van Chinese inspecteurs naar Nederland is een laatste stap op weg naar de export van Nederlandse varkensvleesproducten naar China. Minister Verburg gaf hiervoor de start toen zij vorig jaar het zogeheten varkensprotocol ondertekende. Pu Changcheng is vice minister van de General Administration of Quality Supervision, Inspection and Quarantine (AQSIQ). AQSIQ is in China verantwoordelijk voor voedselveiligheid en regelgeving op het gebied van import en export van onder meer agrarische producten.

Op plantaardig gebied hebben Burger en Changcheng afgesproken dat de al intensieve fytosanitaire samenwerking tussen Nederland en China wordt verdiept. Vice minister Changcheng onderschrijft het belang van de bilaterale fytosanitaire en veterinaire samenwerking en geeft aan deze de komende tijd te willen intensiveren.

Directeur-generaal Burger is een gezamenlijke fytosanitaire aanpak overeengekomen die de handel in bloembollen in de toekomst makkelijker maakt. Daartoe komt volgend jaar in het kader van een bestaand uitwisselingsprogramma een Chinese expert tijdelijk op het ministerie van LNV werken. Verder heeft Burger afspraken gemaakt die op termijn de export naar China van Nederlandse peren en in vitro geproduceerd uitgangsmateriaal voor aardappelen mogelijk moeten maken.

Annemie Burger is blij met de stappen die nu zijn gezet. Met de afspraken kan het bedrijfsleven de handel in landbouwproducten tussen beide landen geleidelijk uitbreiden. China en Nederland hebben elkaar veel te bieden. Zo is China zeer geĂŻnteresseerd in technologie en institutionele ondersteuning en zien diverse Nederlandse bedrijven goede mogelijkheden voor afzet en investeringen nu in China de agrarische productieketens worden opgebouwd en de consumptie toeneemt. Een evenwichtige en duurzame handelsrelatie met China maakt onderdeel uit van dit proces.