Watersportverbond - KNWV

Geslaagde meeting meetbriefhouders handicapklassen

dinsdag 10 november 2009

Tijdens de jaarlijkse meetbriefhoudersvergadering voor
handicapklassen is een aantal constructieve en positieve besluiten genomen. Er is onder andere gesproken over een oprichting van een IRC 3 en een sportbotenklasse.

Scherpe Jachten tijdens het ONK Zeezeilen Vele onderwerpen passeerden de revue onder leiding van Noordzee Club-voorzitter Henk Sol. Iedereen is bijgepraat over te verwachten wijzigingen in de IRC en ORC
Rule en de afgelopen competities en kampioenschappen zijn
geëvalueerd.

Daarnaast is het wel en wee van de Noordzee Club besproken, zijn kwesties rond meetbrieven en de Rating Office aan de orde geweest en is van de geboden ruimte voor vragen en opmerkingen goed gebruik gemaakt.

De belangrijkste conclusies en besluiten van de vergadering:

* Uitbreiding IRC 3

De IRC klassen worden met name ten behoeve van het Nationaal
Kampioenschap uitgebreid met een klasse IRC 3. De grens tussen 2 en 3 komt op 0.980 of 0.990 te liggen afhankelijk van lopend overleg met de buurlanden. Op evenementen met onvoldoende deelname in 3 worden de klassen 2 en 3 samengevoegd.

* Openen (ORC) Sportbotenklasse

Problemen met het gemengd laten varen van gewone kajuitboten en sportboten kunnen opgelost worden door het openen van een (ORC) sportboten klasse. Met de organiserende verenigingen worden de mogelijkheden besproken. Bij succes kan dit initiatief t.z.t.
uitmonden in een heus Nederlands kampioenschap Sportboten. Bij voldoende schepen van een zelfde type varen sportboten uiteraard eenheidsklasse.

* Schema voortgezet

Het schema van kampioenschappen en competities van dit jaar is succesvol gebleken en wordt volgend jaar voortgezet.

* Meer aandacht naar uitslagverwerking

Bij enkele evenementen zijn er problemen geweest met de
uitslagverwerking. Het idee bestaat dat uitslagverwerking in de organisatie van wedstrijden structureel wordt ondergewaardeerd en het Noordzee Club bestuur wordt gevraagd initiatieven te nemen hier verbetering in aan te brengen.

* Controles en inspecties

De vergadering moedigt intensivering van inspecties en controles aan. De aanpak wordt komend jaar omgebogen naar steekproefcontroles tijdens in plaats van voor de wedstrijden. De kans dat er bij afwijkingen daadwerkelijk gestraft zal worden neemt daardoor toe. In diverse communicaties vanaf nu tot het nieuwe seizoen zullen eigenaren gemotiveerd worden om de eigen meetbrief nog eens extra te
controleren. Naar aanleiding van enkele incidenten dit jaar zullen wedstrijdcomités aangemoedigd worden de door hen zelf gestelde regels ook te handhaven.