Gemeente Venray

Gezin

10 november 2009

Ouders en jongeren ontvangen post van het Centrum voor Jeugd en Gezin

Een ansichtkaart over opvoeden. Alle ouders en jongeren vanaf 14 jaar in de gemeenten Horst aan de Maas, Meerlo-Wanssum, Sevenum en Venray krijgen er komende dagen eentje in de brievenbus. De kaart attendeert hen op het Centrum voor Jeugd en Gezin Horst-Venray, dat in het voorjaar van 2010 van start gaat. De vier verantwoordelijke wethouders deden de kaarten gezamenlijk op de post.

Opvoeden en opgroeien is leuk, maar soms ook lastig. Of het nu om babyverzorging gaat of om pubers, om voeding en gezondheid of om gedrag en ontwikkeling. En daar kun je soms best wat hulp bij gebruiken. Voor die hulp kunnen ouders én jongeren straks terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin Horst-Venray.

Internet en telefoonnummer

De gemeenten Horst aan de Maas, Meerlo-Wanssum, Sevenum en Venray werken samen aan de vorming van het centrum. Onder regie van de gemeenten, gaan de GGD Limburg-Noord, Groene Kruis Jeugdgezondheidszorg, Synthese en MEE hier samen invulling aan geven. Bij het centrum kunnen ouders en jongeren via internet en telefonisch informatie inwinnen.

Lokale situatie

Marcella Dings, wethouder gemeente Horst aan de Maas: "Binnen het Centrum voor Jeugd en Gezin werken straks alle professionals die met kinderen en jongeren werken samen. Dat betekent niet dat iedereen in één gebouw komt of dat er een nieuwe, bureaucratische organisatie wordt opgetuigd. We houden sterk rekening met de lokale situatie. De zorg voor kinderen rondom het onderwijs is op de meeste plaatsen bijvoorbeeld al goed georganiseerd in de zogenoemde zorgadviesteams of op een ander wijze. Dat moeten we vooral behouden en inbedden in het Centrum voor Jeugd en Gezin. Ook moeten we ervoor zorgen dat het centrum voor de kleine kernen goed bereikbaar is."

Wethouder Twan Jansen uit Venray vult aan: "Wat we willen bereiken is dat er één laagdrempelig loket komt dat voor alle ouders en jongeren makkelijk te vinden is en dat toegang biedt tot begeleiding en zorg. Op die manier proberen we zoveel mogelijk problemen te voorkomen door tijdig advies, ondersteuning en hulp op maat aan te bieden."

Wal en schip

De invoering van een Centrum voor Jeugd en Gezin is voor gemeenten een wettelijke verplichting. Want hoewel het met de meeste kinderen in Nederland goed gaat, blijken in de hulpverlening nog jeugdigen en hun ouders tussen wal en schip te vallen. Ook kunnen problemen sneller worden gesignaleerd en kan de samenwerking tussen instellingen beter.

Meer informatie over het Centrum voor Jeugd en Gezin Horst-Venray? Kijk op www.cjghorst-venray.nl.