Gemeente Overbetuwe


Prijswinnaar enquête Ruimte voor de Jeugd

---

De 14-jarige Michiel van Dalen uit Elst is de gelukkige winnaar van een iPod shuffle. Michiel is één van de 115 Overbetuwse jongeren die heeft deelgenomen aan de enquête over Ruimte voor de Jeugd. Vrijdag 30 oktober kreeg hij de iPod uitgereikt door wethouder Frank van Rooijen (zie foto).

Ruimte voor de jeugd

Gemeente Overbetuwe werkt aan een visie over Ruimte voor de Jeugd: ontmoetingsplekken binnen en buiten voor jeugd tussen de 12 en 18 jaar. Om een beeld te krijgen waar de jongeren zelf behoefte aan hebben, is een enquête opgesteld. Jongeren konden hierin aangeven hoe zij nu hun vrije tijd doorbrengen. En wat zij missen in hun omgeving. De uitkomsten van de enquête vormen de basis voor verdere, meer diepgaande gesprekken met jongeren. Hierna heeft de gemeente een goed beeld van wat de jeugd graag wil. Dat moet worden afgezet tegen de (on)mogelijkheden in de gemeente. Uiteindelijk resulteert dit in een visienota die verder besproken wordt met de inwoners van Overbetuwe.

Uitkomsten enquête

De gemeente heeft 115 ingevulde enquêtes ontvangen. Daarvan zijn er 58 ingevuld door meisjes en 57 door jongens. Tweederde van de respondenten is 15 jaar of jonger. Behalve uit Slijk-Ewijk, zijn reacties binnengekomen uit alle kernen.
Jongeren zijn bijna dagelijks bezig met computer en tv. Ook spreekt driekwart van de jongeren bijna dagelijks met vrienden af. Ruim de helft van de jongeren sport bij een vereniging en 70% speelt of sport regelmatig op straat. Jongens doen dit vaker dan meiden. Naar de bioscoop, winkelen en naar het café of de disco doen jongeren gemiddeld 1 tot 3 keer per maand. Dit doen meiden vaker dan jongens. De jongeren besteden hun vrije tijd ook aan school (huiswerk), bijbaantjes en hobbyâs.
Wat missen de jongeren in hun omgeving? Kort gezegd komt dit neer op sport- en speelplekken. Ook is er behoefte aan meer uitgaansgelegenheden, winkels, een bioscoop en een zwembad.

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Of bent u nieuwsgierig naar alle uitkomsten van de enquête? Ga dan naar www.overbetuwe.nl (wonen en leven-jeugd en jongeren- ruimte voor de jeugd).