Rechtbank Zutphen


Gevangenisstraffen voor gewelddadige overval op 89-jarige

Zutphen, 10 november 2009 - De rechtbank veroordeelt twee verdachten tot onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van zeven en zes jaar voor de gewelddadige overval in het huis van een 89-jarig slachtoffer in Ermelo. Een derde verdachte, die als tipgever en voorbereider optrad, is veroordeeld tot 10 maanden.

De 23-jarige M.L. en de 29-jarige L. van den B. braken in de nacht van 11 mei 2009 in bij het 89-jarige slachtoffer in Ermelo. Op zoek naar de kluis, knevelden ze het slapende slachtoffer met tape en stompten en sloegen ze hem meermalen in het gezicht.

Zwaar mishandelde
De rechtbank oordeelt dat verdachte L. van den B. enige voorbereidingen trof en verdachte M.L. benaderde met het plan om samen in te breken. Van den B. is degene geweest die het slachtoffer zwaar mishandelde. De rechtbank legt hem een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op van zeven jaar. L. van den B. en M.L. moeten een schadevergoeding van EUR 8.925,- betalen aan het slachtoffer.

Wel verantwoordelijk
Verdachte M.L. was niet degene die met het plan kwam om in te breken en verdachte L. van den B. heeft het meeste voorbereidingswerk verricht. Maar M.L. is wel medeverantwoordelijk voor het toegepaste geweld, ook al heeft hij het slachtoffer niet zelf geslagen en gestompt. Door deze omstandigheden legt de rechtbank aan M.L. een lagere onvoorwaardelijke gevangenisstraf op van zes jaar.

Tipgever
De 35-jarige P.S. was niet mee de woning in gegaan. De rechtbank oordeelt dat hij verdachten L. van den B. en M.L. heeft aangezet tot de inbraak. Hij tipte de twee mannen, trof voorbereidingen en wilde daarvoor een deel van de buit. De rechtbank is van oordeel dat hij niet verantwoordelijk is voor het toegepaste geweld. Uit de verklaringen van de andere twee verdachten leidt de rechtbank af dat zij hiertoe kort voor het betreden van de slaapkamer van het slachtoffer besloten. De rechtbank bestraft P.S. met een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 10 maanden.

Hulpeloze toestand
De rechtbank neemt het de verdachten zeer kwalijk dat ze er niet voor terugdeinsden om deze man op leeftijd in zijn eigen woning met grof geweld te overvallen en - met name - vervolgens de man in hulpeloze toestand in zijn woning achter te laten. Verdachte en medeverdachte hebben hun eigen financiële motieven voorop gesteld en hebben geen enkel oog gehad voor de ellende die zij bij het slachtoffer en zijn familie aanrichtten.

LJ Nummers

BK2775
BK2780
BK2782

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 10 november 2009 Naar boven