Commissie Gelijke Behandeling

15 jaar AWGB: wat levert dat op?

10-11-2009

De Algemene wet gelijke behandeling (AWGB) bestaat 15 jaar. Reden voor de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) om vandaag tijdens een jubileumcongres de balans op te maken: wat betekent deze wet in de Nederlandse samenleving? Tijdens het jubileumcongres hield dr. E.M.H. Hirsch Ballin, minister van Justitie, de eerste 'Gelijke Behandeling Lezing'. Na afloop hiervan overhandigde de minister de lezing aan Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden, die een deel van het congres bijwoonde.

In zijn lezing feliciteerde de minister de CGB met haar inspanningen op het gebied van gelijke behandeling, die een nauwe relatie heeft met mensenrechten. Hij verwees daarbij naar de Universele verklaring van de rechten van de mens. Het fundament van gelijke behandeling bestaat uit menselijke waardigheid. Dat vergt - zo betoogde de minister - respect voor de eigen identiteit van eenieder. Hij hield daarbij een pleidooi voor een zogeheten inclusieve democratie, waarbij tolerantie als bindmiddel fungeert voor de dynamiek van de diverse samenleving. Géén onverschillige, maar juist respectvolle tolerantie, aldus Hirsch Ballin.

Bij de inwerkingtreding van de AWGB werd ook de CGB opgericht. In de 15 jaar van haar bestaan behandelde deze commissie ruim 5000 zaken en sprak zij ruim 2500 oordelen uit over inmiddels twaalf non-discriminatiegronden. In ongeveer de helft van de zaken werd verboden onderscheid vastgesteld. De meeste zaken gingen over leeftijd, geslacht, ras, handicap of chronische ziekte of godsdienst (in deze volgorde). Ook bracht de CGB bijna 100 adviezen uit over tal van onderwerpen, variërend van seniorenregelingen tot onderscheid bij het verstrekken van hypotheken.

Laurien Koster, voorzitter van de CGB: "Discriminatie blijkt telkens weer van alle dag en van iedereen te zijn. Het ingewikkelde van gelijke behandeling is dat het van je vraagt boven je eigen comfortzone uit te stijgen. De ander in zijn anders zijn als gelijke te respecteren vraagt eenieder voorbij zijn eigen vooroordeel te komen. Dat vraagt om hoofd, hart en vaardigheden."

Alle adviezen en oordelen vindt u op deze website. De tekst van de lezing van minister Hirsch Ballin is na te lezen op de website van het Ministerie van Justitie.