Gemeente Nieuwegein



Website Nieuwegein op zevende plaats in landelijke ranglijst

dinsdag, 10 november 2009

De website van de gemeente Nieuwegein heeft dit jaar een megasprong gemaakt in de jaarlijkse ranking van de overheidsmonitor. De website www.nieuwegein.nl is van de 93e plaats in 2008 opgeklommen naar de zevende plaats in 2009. De website heeft eind oktober het certificaat van de Stichting Waarmerk drempelvrij.nl ontvangen. Het Waarmerk is het kwaliteitsmerk waarmee toegankelijke websites worden aangeduid. Ten slotte heeft de gemeente Nieuwegein het hoogst aantal abonnees op het gebied van de bekendmakingen.

Monitor

Ieder jaar in november beoordeelt de landelijke overheid de websites van alle 441 gemeenten in Nederland aan de hand van zes elementen: Standaarden, Transparantie: Openbaarheid van overheidsinformatie, Dienstverlening, De burger centraal, Interactieve verwijzingen en Toegankelijkheid. Met het gebruik van de landelijke standaarden voor Bekendmakingen, samenwerkende catalogi en de aansluiting op MijnOverheid.nl voldoet de website aan de norm voor standaarden. Transparantie bereikt Nieuwegein door het (interactief) aanbieden van bestemmingsplannen en het aanbieden van bestuursinformatie. Verder kan iedere bezoeker van de website een reactie achterlaten op nieuws/persberichten. Aan het onderdeel `Dienstverlening' is het afgelopen jaar hard gewerkt. Zo kunnen er ruim 20 producten digitaal aangevraagd worden via de website. In sommige gevallen kan de klant inloggen bij DigiD. Door het aanbieden van onder ander DigiD, staat de burger centraal. Voor enkele producten kan elektronisch betaald worden. Via interactieve verwijzingen wordt er verwezen naar bijvoorbeeld de Nationale Ombudsman, Antwoord voor bedrijven en het Digitaal Klantdossier. De ranglijst wordt ieder jaar opgesteld. Het hele jaar door kunnen gemeenten d.m.v. de continueranglijst zien hoe zij ervoor staan. Daar stond Nieuwegein al op de 14e plek. De complete ranglijst is te vinden op de website van de monitor.overheid.nl.

Drempelvrij

De gemeente Nieuwegein heeft op 23 oktober 2009 van de Stichting Waarmerk drempelvrij.nl een certificaat ontvangen. Hierdoor is de website ook toegankelijk voor motorisch gehandicapten die geen muis vast kunnen houden. Zij kunnen een website dan met het toetsenbord bedienen. Blinden kunnen werken met apparatuur, die de tekst op het scherm voorleest. Er zijn braille leesregels die de informatie in braille weergeven. De Stichting Waarmerk drempelvrij.nl heeft als doelstelling de toegankelijkheid van Nederlandse websites te bevorderen voor iedereen, inclusief mensen met een functiebeperking en senioren.

Bekendmakingen

Via `Ik blijf op de hoogte!' kunnen inwoners zich (via de landelijke standaarden) abonneren op openbare bekendmakingen bij hem of haar in de buurt. Door met de e-mailservice een profiel aan te maken, ontvangt de inwoner wekelijks de bekendmakingen van gemeente, provincie en waterschappen per e-mail. De instantie die deze dienst levert: Overheid.nl, laat de gemeente Nieuwegein weten dat Nieuwegein verreweg het hoogst aantal abonnees heeft op het gebied van bekendmakingen. De top 5 ziet er als volgt uit: Nieuwegein (1078), Sittard-Geleen (650), Amsterdam (416), Almere (252) en Bergeijk (175). Overheid.nl wil gemeenten die nog gebruik gaan maken van deze dienst een startpakket aanbieden en heeft de gemeente Nieuwegein om hulp gevraagd. Hier werkt de gemeente Nieuwegein graag aan mee.