Ministerie van Justitie

Minister spreekt eerste Gelijke Behandelingslezing uit

Nieuwsbericht | 10-11-2009

Minister Hirsch Ballin heeft op 10 november in bijzijn van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden de eerste Gelijke Behandeling Lezing uitgesproken tijdens het jubileumcongres van de Commissie Gelijke Behandeling (CBG). Tijdens dit congres is gevierd dat de Algemene wet gelijke behandeling (AWBG) 15 jaar bestaat. Minister overhandigt de eerste Gelijke Behandelingslezing aan Prinses Máxima. NFP Photography

De minister overhandigde na afloop van zijn toespraak de lezing aan de prinses, die een deel van het congres heeft bijgewoond. De lezing is te vinden via onderstaande link.

Meer informatie


* Artikel 1 in drievoud: eerste Gelijke Behandelingslezing minister Hirsch Ballin

Minister Hirsch Ballin en Prinses Máxima bij het congres over de Wet Gelijke Behandeling. NFP Photography

In de Algemene wet gelijke behandeling is vastgelegd dat ieder persoon recht heeft op gelijke behandeling, ongeacht godsdienst, levensovertuiging, politieke voorkeur, ras, geslacht, nationaliteit, seksuele gerichtheid of burgerlijke staat. Deze wet geldt vanaf 1 september 1994.

Minister Hirsch Ballin pleitte in zijn toespraak voor een herwaardering van verscheidenheid in plaats van het elimineren van verschillen. "Door gelijkheid te interpreteren op een manier die juist verscheidenheid mogelijk maakt, wordt - in de volle betekenis van het woord - meer recht gedaan aan de gedifferentieerde identiteit van mensen. En aan het fundament van gelijkheid: menselijke waardigheid". Minster Hirsch Ballin houdt de eerste Gelijke Behandelingslezing NFP Photography

Deze gelijke behandelingswetgeving is complex en onderhevig aan verandering. Daarom werd in 1994 de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) ingesteld. Dit is een onafhankelijk, landelijk college dat toeziet op de naleving van haar oordelen, adviseert en voorlichting geeft over gelijke behandeling.