Vesteda


dinsdag 10 november 2009
Vesteda ontbindt koopovereenkomst Markthal Rotterdam Vesteda heeft de in 2006 met Markthal Rotterdam B.V. gesloten koopovereenkomst ontbonden. Het betreft door Vesteda af te nemen woningen boven de in het centrum van Rotterdam geplande markthal. Ontwikkelaar Provast heeft Vesteda geen vertrouwen kunnen bieden in een goede verhuurbaarheid, waardeontwikkeling en kwaliteit van de 102 te realiseren woningen.

Ontwikkelaar Provast en haar dochter Markthal Rotterdam B.V. (âMRâ) willen in de markthal wonen en commerciële â foodgerelateerde â activiteiten combineren. Het commerciële gedeelte van de markthal zou volgens de oorspronkelijke afspraken door Unibail Rodamco in belegging genomen worden. Het vertrouwen van Vesteda in het woongedeelte van het project was sinds deze zomer al ernstig geschaad toen Unibail Rodamco met goedvinden van Provast afhaakte als toekomstig investeerder en belegger in de marktvloer. Volgens Provast zou haar projectvennootschap MR, naast de rol van exploitant, nu tevens als belegger van de marktvloer gaan optreden.

In de afgelopen maanden is Vesteda tot de conclusie gekomen dat MR als belegger in de marktvloer geen reëel alternatief is ter vervanging van Unibail Rodamco. Vesteda heeft Provast herhaalde malen verzocht om informatie over de financiële positie van Provast / MR en om een adequaat exploitatieplan voor de marktvloer. De gevraagde informatie bleef uit, terwijl de rechter in een eerder vonnis heeft aangegeven dat het ontbreken van een gedegen exploitatieopzet een gegronde reden voor ontbinding zou kunnen opleveren.

Omdat de verzochte informatie uitbleef heeft Vesteda zelf onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren. Dat onderzoek, gebaseerd op openbare jaarstukken, heeft Vesteda doen concluderen dat Provast/Markthal Rotterdam â anders dan Unibail Rodamco â niet de financiële spankracht heeft die nodig is om de marktvloer langjarig in belegging te nemen. Bovendien is een rendabele exploitatie van de commerciële gedeelten niet te verwachten. Dit heeft uitgesproken negatieve gevolgen voor de verhuurbaarheid en dus de waarde van de 102 woningen in de markthal. Bovendien heeft Vesteda geen overeenstemming kunnen krijgen met Provast over de kwaliteit van de op te leveren woningen. Vesteda heeft daarom alsnog moeten besluiten de koopovereenkomst te ontbinden en zich voorlopig uit het project terug te trekken.

Vesteda benadrukt dat het terugtrekken uit het project Markthal geen doel op zich is en is bereid een nieuwe koopovereenkomst te overwegen wanneer zich binnen zes maanden een geloofwaardig alternatief voor Unibail Rodamco als belegger voor de marktvloer aandient en een gedegen explotatieopzet kan worden overgelegd.

De ontbinding is voor MR aanleiding geweest een nieuw kort geding aan te kondigen.