Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Multitasker auxine ontmaskerd

10 november 2009

Auxine Respons Factoren kunnen embryocellen maken en breken

Auxine, het manusje-van-alles onder de plantenhormonen, heeft zijn multitalent te danken aan zogeheten Auxine Respons Factoren (ARF's). Deze ARF's voorkomen onder andere dat een niet-embryonale cel verandert in een embryonale cel. Zonder ARF's kan zo'n cel wel de basis voor een nieuwe embryo vormen. Dit blijkt uit onderzoek van NWO-wetenschapper Eike Rademacher, die op 10 november promoveert aan Wageningen University.

Het plantenhormoon auxine is een ware duizendpoot: het zorgt ervoor dat planten groeien, dat er wortels ontstaan en dat stengels omhoog en wortels naar beneden groeien. Het is ook het enige hormoon dat een ingewikkeld netwerk van transporteurs tot zijn beschikking heeft om overal in de plant aan de slag te kunnen. Maar hoe auxine elke cel specifieke instructies geeft om te veranderen, was tot nu toe grotendeels onbekend.

De juiste boodschap overbrengen

Eike Rademacher, onderzoeker binnen het Vidiproject van Dolf Weijers, heeft nu ontdekt hoe cellen nou eigenlijk te weten komen wat auxine met ze van plan is. Dat komt door die Auxine Respons Factoren, zij brengen de boodschap van auxine over.

Rademacher onderzocht hoe auxine de eigenschappen van verschillende cellen in een plantenembryo aanstuurt. Hij bekeek in een groot aantal verschillende cellen welke van de 23 bestaande ARF's ingeschakeld waren. Door de ARF's gericht in cellen uit te schakelen, heeft hij ontdekt dat vrijwel alle stappen tijdens de embryo-ontwikkeling van een plant door auxine beïnvloed worden.

Rademacher stelde vast dat er 6 ARF-factoren zijn die verhinderen dat een niet-embryonale cel verandert in een embryonale cel. Door deze zes factoren uit te schakelen, veranderden niet-embryonale cellen in embryocellen, waardoor twee embryo's in een zaadje konden ontstaan. Rademacher wisselde ARF's uit verschillende cellen met elkaar uit, en merkte dat de identiteit van de ARF een belangrijke rol speelt bij de juiste reactie op auxine.

Kwestie van interpreteren

De bevindingen van Eike Rademacher bieden ook een verklaring voor de veelzijdigheid van auxine. Doordat in iedere cel verschillende ARF's actief zijn, met telkens andere eigenschappen, wordt in elke cel de boodschap van auxine op een andere manier vertaald. De boodschap is altijd dezelfde, maar de één hoort: 'wordt wortel' en de ander hoort 'wordt blaadje'. De eindeloze combinaties van ARF-factoren zorgen er waarschijnlijk voor dat auxine veel verschillende rollen kan spelen.

Het onderzoek van Eike Rademacher maakt onderdeel uit van het project van Vidiwinnaar Dolf Weijers. Weijers onderzoekt de vastlegging van celidentiteit en de communicatie tussen cellen in het plantenembryo.

..............................