Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van dinsdag 10 november

Alkmaar, 10-11-2009 o 15.00 uur

Auto te water, bestuurder gered door dappere passanten (tevens homepagebericht)

Zwaagdijk, dinsdag 10 november 2009.

Vanmorgen rond 05.45 uur reed een 31-jarige automobilist uit Hem op de Tolweg te water. Na doortastend optreden van een viertal passanten kon hij uit de auto worden gehaald en werd met een beenbreuk naar het ziekenhuis gebracht.

De man reed over de Tolweg in zuidelijke richting. Voor de brug tussen de Veenakkers en de Gouw haalde hij in. Daarbij verloor hij de macht over het stuur en ramde hij de brugleuning links van de weg. Vervolgens belandde hij op zijn kop in het water. Vier passanten aarzelden geen moment en sprongen te water om de bestuurder uit zijn benarde positie te bevrijden. Hij klopte op de ruit die vervolgens door de helpers werd ingeslagen, waarna hij uit zijn personenauto kon komen.

Aanvankelijk werd getwijfeld of er nog een tweede persoon in de auto zat maar duikers van de brandweer troffen niemand meer aan. De bestuurder had kort ervoor iemand afgezet en was wat in de war. Hij is met een gecompliceerde rechterbeenbreuk met spoed naar het Westfries Gasthuis in Hoorn gebracht waar hij is opgenomen. Zijn auto raakte total loss en de brugleuning was flink beschadigd.

De burgemeester van Wervershoof neemt nog contact op met de redders die goed werk hebben verricht. Zij krijgen ook slachtofferhulp.

Tumult in rechtszaal

Alkmaar, maandag 9 november 2009.

Een 41-jarige verdachte die wegens een drugszaak in het gerechtsgebouw aan de Kruseman Eltenweg voor de rechter moest verschijnen is rond 14.40 uur uitgevallen tegen een parketwachter.

Tijdens een schorsing wilde de man al contact maken met familie op de tribune hetgeen in de rechtszaal verboden is. Hij werd hierop gewezen door de parketwachter.

Na afloop van de zitting liep de verdachte meteen naar de publieke tribune. De parketwachter ging voor hem staan maar kreeg een forse duw en viel achterover met zijn hoofd tegen een aantal stoelen. Publiek uit de zaal en een andere parketwachter hielden de verdachte tegen waarna hij werd teruggebracht naar het cellencomplex. Daarbij uitte hij diverse bedreigingen naar het personeel. De parketwachter deed aangifte en er wordt een dossier tegen de verdachte opgemaakt.

Aanrijding door bestuurder met ongeldig rijbewijs

Heerhugowaard, maandag 9 november 2009.

Bij een botsing met uitsluitend materiële schade op de kruising Kamerling Onnesweg en de Galileistraat bleek één van de betrokkenen, een 29-jarige automobilist uit Alkmaar, te rijden terwijl zijn rijbewijs ongeldig was verklaard.

De man verleende op de kruising geen vrije doorgang aan een hem tegemoetkomende 39-jarige automobilist uit De Rijp toen hij linksaf sloeg.

Er was alleen blikschade maar al snel bleek dat de verdachte reed terwijl zijn rijbewijs ongeldig was verklaard. Hij was aangehouden geweest wegens het rijden met drank op en was niet komen opdagen op de verplichte cursus die hij daarna moest volgen om alcoholgebruik in het verkeer tegen te gaan. Hij kon de cursus niet betalen en had daarop zijn rijbewijs ingeleverd.

Autodieven aangehouden

Callantsoog, maandag 9 november 2009.

Rond 12.50 uur stelden agenten naar aanleiding van een tip een onderzoek in op een adres aan de Zijperdijk. Daar werden twee van diefstal afkomstige autos aangetroffen. De autos waren onlangs gestolen in Koedijk en in de regio Zaanstreek-Waterland en werden bewerkt om te voorkomen dat ze als gestolen konden worden aangemerkt. In verband hiermee heeft de politie drie Poolse mannen aangehouden van 28, 37 en 44 jaar. Tevens heeft de politie materialen in beslag genomen zoals een graveerpen en valse sleutels.

De drie mannen zijn in verband met een nader onderzoek in verzekering gesteld. Het onderzoek wordt voorgezet.

Automobilist met ongeldig rijbewijs

Alkmaar, dinsdag 10 november 2009.

Vannacht rond 01.20 uur werd op de Karel Doormankade een 24-jarige automobilist uit Heerhugowaard gecontroleerd . Zijn rijbewijs bleek ongeldig te zijn verklaard nadat hij meerdere malen met drank op heeft gereden. Tegen de man is opnieuw een proces-verbaal opgemaakt.

Brand bij bouwkeet

Alkmaar, dinsdag 10 november 2009.

Vannacht rond 03.00 uur is er brand gesticht in een ecotoilet die tegen een bouwkeet stond op de Geulstraat. Doordat het vuur van het mobiele plastic toiletgebouwtje oversloeg op de houten keet liep deze ook schade op. Toegesnelde agenten hebben de brandblusser uit hun dienstauto leeggespoten maar kregen het vuur niet onder controle. Dat lukte de brandweer even later wel nadat ze de keet hadden opengebroken.

Gewond na aanrijding

Alkmaar, maandag 9 november 2009.

Rond 20.40 uur reed een 49-jarige automobilist uit Akersloot met zijn voertuig tegen een hek en een bushokje. Hij was gewond aan zijn voet en liep een hoofdwond op.

De man is tijdens het rijden vermoedelijk onwel geraakt en verloor daardoor de macht over het stuur. Hij was na de botsing aanspreekbaar en werd per ambulance vervoerd naar het ziekenhuis waar hij werd opgenomen. Er was geen sprake van drank- of drugsgebruik.

Vals kenteken op scooter

Alkmaar, dinsdag 10 november 2009.

Gisteravond rond 22.40 uur zagen agenten een 21-jarige man uit Alkmaar op de Marktstraat op een scooter rijden met een valse kentekenplaat. Deze behoorde bij een andere bromfiets. De man werd aangehouden en bleek ook niet in het bezit te zijn van de brommerrijbewijs. De man is voor de nacht ingesloten en vandaag na verhoor met een proces-verbaal op zak heengezonden.

Hennepkwekerijen aangetroffen

Onderdijk/Enkhuizen, dinsdag 10 november 2009.

In een oud pand aan de Onderdijk in Onderdijk werd dinsdagochtend een hennepkwekerij aangetroffen. Op de zolder werden twee kweekruimtes aangetroffen met in totaal 280 planten. Hier was sprake van diefstal van stroom.

Bij een pand aan de Dirk Wieringastraat in Enkhuizen werd op een slaapkamer een kweekkastje aangetroffen met 100 planten. Hier werd niet illegaal stroom afgetapt.

Op de Overstort in Grootebroek werd naar binnengegaan bij een pand waar alleen nog apparatuur en hennepresten aanwezig waren. Deze kwekerij was inmiddels al geruimd.

In het pand in Onderdijk was sprake van een gevaarlijke situatie. De gemeente kijkt of er hier gebruik kan worden gemaakt van spoedeisende bestuursdwang.

Ramkraak

Den Helder, dinsdag 10 november 2009.

Vanmorgen rond 08.00 uur ontdekte de bedrijfsleider van een zaak in automaterialen aan de Bedrijfsweg een poging tot inbraak. In de afgelopen nacht hebben inbrekers met en voertuig geprobeerd de pui van de winkel binnen te rijden. Dit is niet gelukt maar de winkelpui en een ondergelegen muurtje zijn wel flink beschadigd. Er zijn geen goederen uit de zaak weggenomen.