FNV

10-11-2009

"Ons zorgstelsel hoeft niet op de schop"

De vakcentrale FNV vindt dat de verhouding tussen de nominale en de inkomensafhankelijke financiering van de Zorgverzekeringswet (Zvw) heroverwogen moet worden. Indien de politiek hiertoe bereid is, zijn besparingen op de zorgtoeslag mogelijk die aanzienlijk meer opleveren dan de al afgesproken 1,2 miljard euro.

Dat schrijft de vakcentrale in een brief aan de Vaste Commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) van de Tweede Kamer. In deze brief geeft de FNV haar commentaar op de begroting VWS 2010.

Verbreding financiële draagvlak De FNV ondersteunt twee voorstellen die een verbreding van het financiële draagvlak van de Zvw betekenen. Het eerste voorstel betreft het verhogen van het zogenaamde maximum bijdrage-inkomen tot hetzelfde bedrag als het maximum premieloon werknemersverzekeringen. Op basis van het (maximum) bijdrage-inkomen wordt de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw berekend. Bij het huidige lage niveau drukt deze inkomensafhankelijke heffing onevenredig zwaar op lagere inkomens. Het tweede voorstel houdt in dat de werkgeversbijdrage (de vergoeding van de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw door de werkgever) niet meer belast wordt.

Aanvullende maatregelen De vakcentrale plaatst bij deze voorstellen echter wel enige kanttekeningen en stelt aanvullende maatregelen voor. De voorstellen kunnen alleen doorgang vinden als de inkomensgevolgen afdoende worden gecompenseerd.

Zorgtoeslag In het begrotingsdebat pleit de PvdA voor afschaffing van de zorgtoeslag en het eigen risico. Tegelijkertijd moet de premie voor het basispakket van de zorgverzekering (in ons huidige stelsel is dat de nominale premie) inkomensafhankelijk worden. De FNV is het met de PvdA eens dat nu te veel mensen zorgtoeslag ontvangen terwijl het juist alleen voor de lagere inkomens is bedoeld. Ook beaamt de vakcentrale dat het gaat om een dure bureaucratische regeling.

Niet terug naar af Maar volgens FNV-federatiebestuurder Leo Hartveld hoeft daarom niet meteen ons hele zorgstelsel op de schop. "Want dan zijn we weer terug bij af. Er zijn andere manieren om het probleem op te lossen. De zorgtoeslag moet langzaam teruggedrongen worden. Besparen op deze toeslag moet gepaard gaan met het verkleinen van het nominale deel. De inkomensafhankelijke heffing wordt in dit verhaal dan belangrijker."