Politiebond ACP

10 november 2009

Beloningsonderzoek politie afgerond

In de CAO 2008-2010 hebben de minister van BZK en de politievakbonden de afspraak gemaakt een onderzoek uit te laten voeren naar de beloning van de politie in relatie tot andere sectoren en wat gemiddeld in de "BV Nederland" wordt betaald.

Het politiewerk is qua beloning vergeleken met andere sectoren. De uitkomsten van het onderzoek zijn nu bekend.

Het beloningsonderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau AWVN. Daarbij is gebruik gemaakt van hun beloningsdatabase ORBA. Vooropgesteld dat beloning ook voor een groot deel een gevoelskwestie is en ook "subjectieve" elementen bevat, zijn er in algemene zin toch conclusies te trekken.

Voor dit onderzoek zijn een 7-tal sectoren gekozen om de sector politie mee te vergelijken. Het spreekt voor zich dat deze sectoren zich niet "1 op 1" verhouden tot de politie. Met name het geweldsmonopolie van de politie laat zich niet vergelijken met andere sectoren. Wel kun je met de keuze van deze sectoren een beeld maar ook gevoel krijgen bij hoe de beloning bij de politie zich verhoud tot andere sectoren. Daarnaast is de vergelijking gemaakt met wat in de "BV Nederland" wordt verdiend.

In het beloningsonderzoek is naar de volgende elementen gekeken:

1. Inkomen/salaris.
2. Inconveniënten/toeslagen.
3. (Pre)pensioen/levensloop.

Uit deze vergelijkingen komen de volgende resultaten naar voren.

Inkomen/salaris

Minimum salarissen:

In algemene zin kan gesteld worden dat de minimumsalarissen die bij de politie worden geboden iets hoger scoren als de sectoren waarmee is vergeleken (5%). Ten opzichte van de BV Nederland wordt bij de politie lager gescoord (1%).

Maximum salarissen bij voldoende/goed functioneren:

In algemene zin kan gesteld worden dat bij de politie ongeveer 10% meer wordt geboden als het gemiddelde in de vergeleken sectoren. Het zelfde percentage is van toepassing ten opzichte van een vergelijking met de BV Nederland. Dit wordt verklaard door het feit dat op 1 juli 1996 door de toenmalige Minister van BZK is besloten het vaste deel van de inconveniëntentoeslag (ongeveer 10%) in te bouwen in het vaste salaris.

Maximum salarissen bij uitzonderlijk functioneren:

Dit inkomen is voor een kleine groep politiemensen aan de orde. In algemene zin kan gesteld worden dat bij de politie vergeleken met het gemiddelde in de vergeleken sectoren 16% meer wordt geboden. Het zelfde percentage is van toepassing op het gemiddelde in de BV Nederland.

Inconveniënten/toeslagen

In het onderzoek zijn de volgende beloningselementen meegenomen:

1. Vergoeding overwerk.
2. Operationele toelage.
3. Piketvergoeding.
4. Toeslag bezwaarde functies (bijv. ME toeslag).

Zonder op alle onderdelen in te gaan is de algemene conclusie dat bij de politie de beloning op het punt van de inconveniënten laag betaald worden ten opzichte van de vergeleken sectoren en de BV Nederland. Op de "toeslag" bezwaarde functies is door de grote verschillen tussen sectoren vergelijking niet goed mogelijk. Deze conclusie sluit aan bij het feit dat een groot deel van de inconveniëntentoeslag in 1996 is ingebouwd in het vaste salaris. Gevolg is dat het beeld is dat de inconvenienten bij de politie laag betaald worden.

(Pre)pensioen en levensloop

Op dit punt zijn er geen in het oog springende verschillen gevonden tussen de politie en de vergeleken sectoren.

Conclusie politiebonden

De politiebonden komen op grond van het beloningsonderzoek tot de volgende conclusies:

1. Het basisinkomen van de politie t.o.v. andere sectoren en de BV Nederland is op dit moment concurrerend te noemen.

2. Het hogere maximum jaarinkomen laat zich verklaren door de inbouw van een groot deel van de inconveniënten (voor vuil en onaangenaam werk) in 1996.

3. De relatieve lagere beloning voor de inconveniënten is terug te herleiden op dezelfde oorzaak.

4. De balans die destijds is ontstaan tussen het vaste salaris en de beloning van inconveniënten is tot op de dag van vandaag terug te vinden in het beloningssysteem.

5. De herziening van het functiewaarderingssysteem Politie Nederland zal de eventuele onbalans in de waardering/beloning tussen functies binnen de sector politie moeten opheffen. De daarmee gepaard gaande kosten zullen dus beperkt zijn.

---