Gemeente Lelystad

Gemeente distantieert zich van nepenquête gemeentelijk onderzoek

Dinsdag 10 november 2009

Gemeenten door heel Nederland krijgen klachten van inwoners die zich misleid voelen door de site www.gemeentelijkonderzoek.nl.

Via de mail worden mensen uitgenodigd te reageren op de vraag: hoe tevreden bent u met uw gemeente? Vervolgens kan worden doorgeklikt naar een site waar onderzoeksvragen worden gesteld. Mensen denken dan met een gemeentesite, in dit geval van Lelystad, te maken te hebben, terwijl het in werkelijkheid om een commercieel initiatief gaat. Ook bij de gemeente Lelystad zijn klachten binnengekomen.

Advies: niet reageren

De gemeente Lelystad distantieert zich nadrukkelijk van de genoemde site en adviseert mensen niet op de mail te reageren. Na het openen van de enquête blijken in het begin enkele vragen te worden gesteld over de gemeente, maar voor de rest gaat het alleen maar om de interesse in bepaalde producten, zoals uitvaartverzekeringen, enz.

VNG: misleidend onderzoek

De VNG waarschuwt inmiddels op haar website ook voor het misleidende onderzoek: ` De ergernis ontstaat omdat niet duidelijk is dat het niet om een gemeentelijk initiatief gaat, maar een commercieel opgezette site is die consumenteninformatie verzamelt en doorverkoopt aan andere bedrijven, ' aldus de VNG.

De gemeente Lelystad heeft de reclamecodecommissie inmiddels op de hoogte gebracht.

---