Geneeskundige militairen oefenen in Rotterdam

De geneeskundige eenheid van de landmacht oefent van 9 november tot en met 20 november in Rotterdam met een MOGOS hospitaal. Het MOGOS (Mobiel Geneeskundig Operatiekamer Systeem) is een mobiel hospitaal dat ook in Afghanistan wordt ingezet.

Het MOGOS is bedoeld om in crisisomstandigheden snel te kunnen verplaatsen en ingezet te kunnen worden. Het biedt hoogwaardige zorg aan gewonden en zieken. In het MOGOS worden zij opgevangen en gestabiliseerd, om daarna getransporteerd te worden naar ziekenhuizen die zorgen voor verdere behandeling. Het MOGOS beschikt over een afdeling spoedeisende hulp, twee operatiekamers, twaalf Intensive Care bedden en 24 Medium Care verpleegbedden. Daarnaast zijn alle noodzakelijke ondersteunende diensten aanwezig. Alles is mobiel en verplaatsbaar met vrachtauto's.

Tijdens de oefening wordt het MOGOS opgebouwd en wordt er geoefend met verschillende scenario's op de afdelingen van het MOGOS. Militairen die hun deskundigheid op peil houden in civiele ziekenhuizen en reservisten met een specifieke deskundigheid op het gebied van geneeskunde nemen deel aan de oefening. Hun deskundigheid is van groot belang om de teams voor te bereiden op hun taak en hun inzet. Het MOGOS hospitaal kan op verzoek ook ziekenhuizen in Nederland ondersteunen bij calamiteiten.