Gemeente Lingewaard


Kapvergunningenbeleid wordt herzien

Bomen zijn belangrijk voor onze omgeving. De gemeente Lingewaard hecht veel waarde aan bomen. Om deze nog beter te kunnen beschermen herziet de gemeente haar kapvergunningenbeleid. In de huidige Algemene Plaatselijke Verordening (APV) 2009 is opgenomen dat voor het rooien, verplanten of ingrijpend snoeien van bomen met een bepaalde stamdiameter altijd een kapvergunning moet worden aangevraagd. Dit gaat vanaf 2010 veranderen. Hiertoe zal de gemeenteraad in december 2009 een nieuwe APV vaststellen.

Belangrijke uitgangspunten in de nieuwe APV worden het vereenvoudigen van de kapaanvragen voor burgers, het verminderen van het aantal kapaanvragen en het nadrukkelijk richten op handhaving en bescherming van waardevolle bomen.

Hiertoe heeft de gemeente de meest waardevolle bomen van derden vastgelegd op een lijst. De bomen op deze lijst hebben een meerwaarde voor de eigenaren en dragen bij aan de groene uitstraling van de gemeente Lingewaard. Deze lijst wordt opgenomen in de nieuwe APV. Voor het kappen van de op die lijst voorkomende bomen blijft een kapvergunning nodig. De eigenaren van de op de lijst genoemde bomen zijn inmiddels hierover schriftelijk geïnformeerd. Voor alle overige bomen is, behoudens enkele uitzonderingen waarop andere wet- en regelgeving van toepassing is, in 2010 geen vergunning meer vereist.

Wanneer de nieuwe APV is vastgesteld, zullen wij u via berichten in Het GemeenteNieuws en op de gemeentelijke website hierover informeren. Daarin wordt opnieuw aandacht geschonken op het dan geldende kapvergunningenbeleid.