D66

dinsdag 10 november 2009

Stel nationale verklaring financieel beheer Europese Fondsen verplicht

`Het is goed nieuws dat de verbetering van de rechtmatigheid van de uitgaven van de EU stevig doorzet`. Dit zegt D66-Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy in een eerste reactie op het jaarverslag van de EU-begroting van de Europese Rekenkamer, dat vandaag in Brussel is gepresenteerd.

Groen licht

´Het is voor het eerst dat de Europese Rekenkamer geen afkeurende verklaring uitgeeft voor de post landbouw en natuurlijke hulpbronnen´, licht Gerbrandy toe, ´maar voor alle posten zijn er verbeteringen in de rechtmatigheid van de bestedingen.` Over 2008 bevindt 31% van de uitgaven zich ´in het rood´ terwijl dat in 2007 nog 44% was en in 2005 zelfs 50%.

Verplichte nationale verklaring

De sociaalliberale politicus Gerbrandy vindt de zogeheten cohesie uitgaven, de Europese Ontwikkelingsfondsen, nog altijd een punt van zorg. `Maar liefst 11% van de uitgaven aan deze fondsen had volgens de ERK niet uitbetaald mogen worden.´. Uitvoering van deze fondsen gebeurt door de lidstaten. Nederland is een van de weinige landen die vrijwillig elk jaar met een nationale verklaring over het financieel beheer van de Europese fondsen komen. D66 vindt dat de nationale verklaring verplicht moet worden gesteld voor alle landen van de Europese Unie.

Vereenvoudiging

Tijdens de presentatie van het jaarverslag gaf de president van de Europese Rekenkamer, Vitor Manuel da Silva Caldeira, opnieuw aan dat het hoog tijd is dat de regels vereenvoudigd worden om onregelmatigheden verder terug te dringen. D66 pleit al jaren voor versoepeling van de regels. `Onregelmatigheden kunnen makkelijk gebeuren omdat de schrikbarende hoeveelheid regels en procedures niet goed wordt toegepast. Dat moet echt eenvoudiger worden gemaakt.´

Doelmatigheid

De Europese Rekenkamer kijkt in het jaarverslag naar rechtmatigheid van de uitgaven. Gerbrandy heeft de president van de ERK gevraagd om vanaf komend jaar ook aandacht te besteden aan de doelmatigheid van de uitgaven. ´We hebben het hier wel over de belastingcenten van Europese burgers´.