Gemeente Venray

Christoffel

10 november 2009

Gemeente betaalt leeuwendeel verbouwing gymzaal St. Christoffel

Burgemeester en Wethouders van Venray zijn bereid tweederde van de totale investering voor de uitbreiding en renovatie van de gymzaal van gymnastiekvereniging St. Christoffel voor hun rekening te nemen. Na de uitbreiding is de zaal voor meer sporters beschikbaar en voldoet de zaal aan de normen van de NOC*NSF en de sportbond KNGU. Vanwege de hoogte van de investering blijft de gemeente eigenaar van de accommodatie.

Gymnastiekvereniging St. Christoffel is al jaren bezig met plannen voor uitbreiding en vernieuwing van de accommodatie aan de Langeweg. Na de verbouwing heeft de zaal meer gebruiksmogelijkheden en kan St. Christoffel meer mensen laten sporten. De Venrayse vereniging biedt naast turnen en gymmen in verenigingsband ook bewegen voor ouderen, recreantengroepen (55+) en moeder-kind. Ook mensen met een beperking sporten mee in de reguliere groepen. De deelnemers komen ook uit omringende dorpen en gemeenten. Bovendien komt er door de uitbreiding ruimte in andere gymzalen voor andere clubs.

Uitzondering

Aanvankelijk was het de bedoeling van St. Christoffel om de verbouwing zelf te betalen. Dat bleek voor de club uiteindelijk niet haalbaar, waarna de gymnastiekvereniging de gemeente vroeg om bij te springen. In het huidige plan betaalt de gemeente meer dan de helft van de kosten. De exacte bedragen zijn nog niet bekend, maar ruw geschat gaat het totaal om circa één miljoen, waarvan de gemeente ongeveer zeven ton zal bijdragen. De gemeente is bouwheer en moet het werk aanbesteden.

Voor het college redenen om de gemeenteraad te vragen voor dit keer af te wijken van het geldende accommodatiebeleid. In dat beleid is het gebruikelijk dat verenigingen zelf eigenaar zijn van hun accommodaties.

Wethouder Twan Jansen (accommodaties) merkt op dat het zeker niet de bedoeling is dat de gekozen oplossing voor St. Christoffel "een blauwdruk is die ook op andere projecten kan en zal worden gelegd. Van de andere kant proberen we maatwerk te leveren als initiatieven en projecten van de gebruikers niet passen binnen het accommodatiebeleid." Christoffel blijft wel verantwoordelijk voor exploitatie en beheer van de vernieuwde zaal.