Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD)

Beveiligingsscan Kleine Bedrijven

Vanaf 1 september 2009 is de definitieve subsidieregeling 'Veiligheid Kleine Bedrijven' van het ministerie van Economische Zaken van kracht. Op basis van een beveiligingsscan kunnen alle kleine ondernemers (max. 5 vestigingen, tot maximaal 10 fulltime medewerkers per filaal) 50% subsidie aanvragen voor genomen veiligheidsmaatregelen.

Beveiligingsscan
De beveiligingsscan bestaat uit een bezoek van een deskundige adviseur, die samen met u kijkt hoe veilig uw winkel is en waar verbeteringen mogelijk zijn. De uitkomsten krijgt u uitgereikt in de vorm van een `veiligheidsrapport'.

50% subsidie
Als u op basis van dit veiligheidsrapport investeert in maatregelen, kunt u 50% van de kosten terugkrijgen via de subsidieregeling `Veiligheid Kleine Bedrijven' (tot een maximum van EUR 10.000,-). Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe afroomkluis, ophangen van spiegels of camera's, plaatsen van detectiepoortjes, een training voor uw medewerkers of een coach die samen met u een aantal organisatorische maatregelen gaat doorvoeren.

Gratis HBD Beveiligingsscan voor collectieve aanvragen Het HBD biedt de Beveiligingsscan gratis aan voor ondernemers die gebruikmaken van een collectieve aanvraag. Dat kan bijvoorbeeld via uw brancheorganisatie, uw winkeliersvereniging of samen met collega-ondernemers in uw winkelgebied.
De kosten voor de scan krijgt u vergoed vanuit de subsidieregeling Veiligheid Kleine Bedrijven. Hiervoor geldt een eigen risico van 50 euro, maar dat krijgt u terug van het HBD. Per saldo kost de scan u dus niets.

Bent u geen lid of doet uw brancheorganisatie of winkeliersvereniging niet mee, dan bestaat de mogelijkheid om zelf een collectieve aanvraag bij het HBD in te dienen. U levert dan een lijst met contactgegevens aan van minimaal 6 ondernemers binnen een aaneengesloten winkelgebied. In overleg wordt één datum bepaald waarop de HBD Beveiligingsscans in uw winkelgebied worden uitgevoerd. Alle deelnemers moeten op die dag aanwezig zijn in hun zaak. Neem voor meer informatie contact op met Loes van der Valk, telefoon (070) 338 56 13, e-mail l.vandervalk@hbd.nl.

Individuele aanvraag
Wilt u zelf rechtstreeks contact opnemen met een veiligheidsadviseur dan kunt u terecht op www.stavoorjezaak.nl. In dat geval heeft u geen recht op een HBD-bijdrage. U betaalt dus altijd tenminste EUR 50,=, de zogenoemde 'eigen bijdrage' uit de subsidieregeling.

Op www.stavoorjezaak.nl vindt u ook alle details over de regeling.

Pilot succesvol
Begin dit jaar heeft het Ministerie van Economische Zaken en de subsidieregeling Veiligheid Kleine Bedrijven (VKB) en de bijbehorende beveiligingsscan getest in de gemeenten Rotterdam, Utrecht en Deventer, bij winkels die zijn aangesloten bij branchevereniging CBW-MITEX (mode, schoenen en sport) in het hele land en bij bedrijventerreinen en winkelgebieden met Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). Het HBD zorgde voor een gratis beveiligingsscan in de winkelgebieden met KVO.

De pilot bleek een groot succes. Ruim 1500 ondernemers hebben de gratis HBD-beveiligingsscan aangevraagd. Via de subsidieregeling werden vooral trainingen aangevraagd, zoals `Omgaan met agressie'. Ook werden camerasystemen, afroomkluizen en de vals gelddetectoren veelvuldig aangevraagd. Gemiddeld vroeg een ondernemer daarbij 4.200 euro subsidie aan. Vanaf 1 september 2009 is de subsidieregeling 'Veiligheid Kleine Bedrijven' landelijk ingevoerd.