Gemeente Lelystad

Hoger onderwijs in Lelystad

Dinsdag 10 november 2009

Het kabinet heeft besloten om 37 miljoen euro bij te dragen aan de totstandkoming van een zelfstandige nevenvestiging van de hogeschool Windesheim in Almere en in Lelystad.

De direct betrokken regionale overheden, de provincie Flevoland, de gemeente Almere en de gemeente Lelystad dragen gezamenlijk 35 miljoen bij. Daarmee is een zeer belangrijke stap gezet voor de realisering van de lang gekoesterde wens om meer hoger onderwijs in Flevoland te realiseren.

Breed aanbod van opleidingen

De beoogde hogeschool betreft vestigingen van Windesheim in Almere en Lelystad met in totaal zo'n 30 opleidingen in voltijd, deeltijd en duaal. Over de bestaande opleidingen van de Hogeschool van Amsterdam in Almere wordt overlegd tussen HvA en Windesheim. In totaal wordt een hogeschool voorzien van ca. 6500 studenten in 2025. Het brede pakket aan opleidingen op het vlak van onder meer economie, zorg, ICT, techniek, ruimte en vrije tijd, biedt voor jongeren in de regio uitstekende keuzemogelijkheden voor een goede HBO-studie. Onlangs werd Windesheim in het weekblad Elsevier door studenten verkozen tot de beste hogeschool van Nederland.

Huisvesting

De hogeschool wordt naar verwachting in Almere gehuisvest in het stadscentrum. In Lelystad breidt Windesheim haar vestiging verder uit in het Ondernemingen Centrum Flevoland.

Lelystad zeer tevreden over ontwikkeling

Lelystad is zeer te spreken over deze ontwikkelingen. Wethouder De Jager: "Voor Lelystad is het kunnen aanbieden van doorlopende leerlijnen MBO-HBO van cruciaal belang om zo een beter gekwalificeerde beroepsbevolking klaar te stomen voor de arbeidsmarkt."

Financiering

De provincie Flevoland draagt 20 miljoen euro bij en het college van BenW van Almere zal de gemeenteraad voorstellen om 12 miljoen euro bij te dragen. Het college van Lelystad zal haar gemeenteraad voorstellen 3 miljoen bij te dragen. Daarmee komt de totale financiering van de plannen voor een brede hogeschool in Flevoland door Windesheim op een totaal bedrag van 72 miljoen euro.

Definitieve besluitvorming

De plannen worden in de aankomende periode door de colleges van BenW van Almere en Lelystad voor definitieve besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad. Provinciale staten van Flevoland besloten eerder al tot een financiële bijdrage aan de plannen. Ook binnen Windesheim moet nog besluitvorming plaats vinden. Maar aan de belangrijkste voorwaarde is nu voldaan. Nu kan er aan een concrete samenwerkingsovereenkomst gewerkt worden.

---