Huisartsen scholen zich massaal bij via internet

10/11/2009 15:39

MedWeb BV

Huisartsen kunnen sinds dit weekend via internet een up-to-date e-learning voor huisartsen volgen. Op MedSchool (www.medschool.nl) krijgen zij alle actuele en achtergrondinformatie over de Mexicaanse griep die zij wensen. Anders dan de traditionele bijeenkomsten, biedt nascholing via internet de mogelijkheid aan artsen om zich massaal bij te scholen. En dat is nodig ook. Uit recent onderzoek is gebleken dat huisartsen graag beter geïnformeerd willen zijn over de Mexicaanse griep.

Bij de patiënt bestaat er minstens zoveel behoefte aan informatie als aan de griepprik zelf. Over bijwerkingen van het vaccin, waarom kinderen opeens een risicogroep zijn, waarom zwangere vrouwen pas vanaf de vierde maand hoeven te worden ingeënt en vooral: wat staat ons nog te wachten? Maar heeft de huisarts op al die vragen wel een adequaat antwoord? En is hij in staat om zin en onzin die op internet en in de media circuleren te scheiden?

Ab Osterhaus van het Nationaal Influenza Centrum, huisarts Ted van Essen van het Julius Centrum en Jim van Steenbergen van het RIVM leggen in anderhalf uur uit de ins and outs uit van de Mexicaanse griep. Daarbij passeren alle onderwerpen de revue. Zoals de rol van de overheid, de werkzaamheid en veiligheid van het vaccin, maar ook wat de rol van de huisarts nu eigenlijk is, wie wanneer verantwoordelijk is en welke voorzorgsmaatregelen hij moet nemen.

Veel is bekend, maar voor de fijnere details biedt een internetnascholing de mogelijkheid om in veel kortere tijd een veel groter deel van de beroepsgroep te bereiken. De e-learning is de tweede na de eerste van mei 2009 die door ruim 1.200 cursisten is gevolgd. De nascholing staat overigens niet alleen open voor huisartsen, maar ook voor praktijkondersteuners en bedrijfsartsen. Voor al deze beroepsgroepen is de e-learning geaccrediteerd met twee punten.

De e-learning is van de hand van MedWeb(www.medweb.nl), een onafhankelijk bedrijf dat op het MedSchool-platform onafhankelijke nascholing voor artsen vervaardigd.