Schoonmaakbranche geeft weerwoord

10/11/2009 15:54

OSB

In de artikelen 'WC op school te vies om op te zitten' en 'Ouder met zwabber en poetslap' wordt kritiek geleverd op schoonmaakbedrijven. Zij krijgen de schuld van de vieze basisscholen en zij ervaren deze eenzijdige kritiek als een doorn in het professionele oog. De vieze basisschool is namelijk een maatschappelijk probleem en hier zijn veel meer partijen bij betrokken dan alleen de schoonmaakbedrijven.

Aandacht voor de problematiek juicht de branche toe! De Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB) maakt de gebrekkige hygiëne op basisscholen immers al vele jaren kenbaar bij scholen en overheid. 'Wat ons betreft staat de deur open om te werken aan structurele verbeteringen,' aldus Hans Simons (1), voorzitter OSB. De OSB heeft afgelopen maand initiatief genomen om tot structurele verbeteringen te komen. Op basis van onderzoek zullen structurele verbetervoorstellen worden opgesteld. Belangrijke items hierbij zijn de benutting van budgetten, het intensievere gebruik van scholen en het gewenste schoonmaakprogramma om tot een acceptabel hygiëneniveau te komen.

In de praktijk blijkt dat er steeds verder wordt bezuinigd op de schoonmaakkosten. Het budget is al beperkt en de stijging in het aantal Europese aanbestedingen werkt hier niet in mee. Focus ligt vaak te veel op de prijs. De marges in de schoonmaak zijn echter zo klein dat er niets te halen valt. Een verlaging in budgetten leidt onherroepelijk tot minder schoonmaak. Vaak moeten ouders dit probleem oplossen, maar dat kun je niet van ze verwachten. Bovenschoolse besturen maken bestekken die vaak onrealistisch zijn en te veel vragen van de zelfwerkzaamheid van ouders.

Verder wordt op basisscholen gewerkt met een ernstig verouderd schoonmaakprogramma. Op basis van dit schoonmaakprogramma is het budget voor scholen vastgesteld. Hierbij wordt geen rekening gehouden met het intensievere gebruik van scholen. Door de voor-, tussen en naschoolse opvang neemt de vervuiling toe en dit zou moeten leiden tot meer schoonmaak. Als het schoonmaakprogramma niet voldoet, kan de hygiëne niet op orde zijn. Schoonmaak blijft mensenwerk. Een schoonmaker behoort gewoon voldoende tijd te krijgen om kwaliteit te leveren, om te kunnen zorgen voor een acceptabel hygiëneniveau. De gezondheid van kinderen en leerkrachten staat voorop.

(1) Hans Simons is voorzitter van de Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten en was van 1989 tot 1994 staatssecretaris voor Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur.





http://www.osb.nl