CEO Tauw: "Ongezonde concurrentie gevaar voor ingenieursbranche"

10/11/2009 15:32

Tauw B.V.

Deventer, 10 november 2009 - Tauw boekt nog altijd meer omzet en winst dan in het recordjaar 2008. Dat blijkt uit de derdekwartaalcijfers van het advies- en ingenieursbureau. De omzet over de eerste negen maanden steeg met 7 procent, de winst met 3 procent. CEO ir. Bram de Borst is met een verwachte 4% winst over heel 2009 tevreden, maar is bezorgd over de branche als geheel: "Er wordt steeds vaker onder kostprijs aangeboden. Op de lange termijn is dat schadelijk voor de bedrijfstak."

In Nederland behaalde Tauw in de eerste negen maanden 11 procent meer autonome omzet dan in dezelfde periode vorig jaar. De winst lag 9 procent hoger. Duitsland behoorde met 13 procent groei naast Nederland tot de best presterende onderdelen van het advies- en ingenieursbureau. In Frankrijk schrijft Tauw inmiddels weer zwarte cijfers. De markt in België, Italië en Spanje is nog altijd lastig.

Ondanks de huidige recessie verwacht Tauw over heel 2009 beter te presteren dan in het recordjaar 2008. Toen werd op een omzet van 111 miljoen euro een resultaat van 2,8 miljoen euro behaald. De afgelopen drie jaar boekte Tauw meer dan 20 procent volumegroei met behoud van de winstgevendheid. Voor die prestatie ontving het bureau afgelopen week een FD Gazelle, een prijs voor de snelst groeiende bedrijven van Nederland.

De Borst is dan ook tevreden over de resultaten van het bedrijf, maar maakt zich zorgen om de branche: "We zien een toenemende druk op de tarieven. Dat doet de ingenieursbranche overigens zichzelf aan. Er wordt steeds vaker onder de kostprijs aangeboden, puur om medewerkers aan het werk te houden. Dat lijkt op korte termijn een oplossing, maar schaadt de branche op de middenlange en lange termijn."

Advies- en ingenieursbureaus moeten hun capaciteit in evenwicht brengen met de vraag, vindt De Borst. Zelf greep Tauw onder meer in bij onderdelen in Spanje, Duistland en Nederland: "Midden jaren negentig zagen we ook zware prijsdruk in de milieusector. Sommige onderdelen daarvan zijn nooit meer op hun oude niveau gekomen. Anderen kropen maar heel langzaam uit het dal. De fouten die toen zijn gemaakt, moeten we nu zien te voorkomen."