Senternovem

10-11-2009 | Op weg naar duurzame mobiliteit: publicatiereeks Transumo

Inspiratie uit Transumo voor beleidsmedewerkers

Mobiliteit is één van de pijlers van onze economie. De mobiliteit dreigt echter steeds meer vast te lopen waardoor niet alleen de bereikbaarheid maar ook de milieu- en ruimtelijke kwaliteit onder druk komen te staan. Transumo komt met voorstellen voor een andere inrichting van ons mobiliteitssysteem, in ruimtelijke, financiële, organisatorische en procedurele zin: transitie van het huidige inefficiënte systeem naar een systeem van `duurzame mobiliteit'. Een systeem dat bijdraagt aan versterking van de economische concurrentiepositie en tegelijkertijd het milieu en de mens grote aandacht geeft.

Om de opgedane kennis onder provincies, regio's, gemeenten en daarmee samenhangende advieswereld te verspreiden is door Transumo een samenwerking aangegaan met CROW en het Competentiecentrum Transities (CCT). In december 2009 verschijnt een publicatiereeks die aan de hand van pilots en cases laat zien wat vernieuwend is aan het werk van Transumo, hoe de transitiemanagement aanpak in de praktijk is gebracht en wat daarmee is bereikt (zoals bijvoorbeeld binnen het thema `Zelfsturing' het project `spitsmijden').

Alle publicaties in de reeks beschrijven de meest interessante projecten binnen hun thema, en de resultaten die ermee zijn behaald op het gebied van effectiviteit, innovatie, duurzaamheid en transities. Vervolgens komen de succes- en faalfactoren van verschillende aanpakken aan de orde. En wat daarvan te leren valt. Tot slot beschrijft elke publicatie een aantal van de meest prangende vragen op het gebied van duurzame mobiliteit waarmee beleidsadviseurs van gemeenten, provincies en regio's worstelen en waarvoor deze publicatiereeks oplossingsrichtingen tracht aan te geven. Tevens komt aan de orde hoe u een transitieproject aanpakt en tot een succes maakt. Daarbij worden ook veel praktische suggesties aan de hand gedaan.

De reeks van vijf publicaties betreft de volgende thema's:
* Bestuurlijke processen en zelfsturing

* Ruimtelijke ontwikkeling, infrastructuur en bereikbaarheid
* Verkeersmanagement en verkeersveiligheid
* Logistieke ketenintegratie en netwerken
* Klantgericht personenvervoer