MKB-Nederland

Ondernemersorganisaties willen modernisering arbeidsmigrantenregeling

10 november 2009 Nieuws
Ondernemersorganisaties willen modernisering arbeidsmigrantenregeling

MKB-Nederland, VNO-NCW en LTO Nederland zijn kritisch over de voorstellen van minister Donner van Sociale Zaken om de Wet Arbeid Vreemdelingen te herzien. Het plan is "defensief en teleurstellend" en gaat niet ver genoeg. Dat schrijven zij in een brief aan de Tweede Kamer.

De ondernemersorganisaties spreken van een "opschoningsactie" die niet verder reikt dan de huidige economische crisis. De tewerkstellingsvergunning (TWV) voor personeel van een buitenlandse partner dat tijdelijk in Nederland komt werken, blijft verplicht. Dit brengt een enorme administratieve rompslomp met zich mee en maakt Nederlands bedrijven minder aantrekkelijk als partner.

Ook blijft het in het huidige voorstel van de minister onaantrekkelijk om buitenlandse werknemers met een vaste baan en die in Nederland ervaring willen opdoen, in dienst te nemen. Werkgevers moeten hen het minimumloon en reis- en verblijfkosten betalen, terwijl er geen sprake is van productieve arbeid. Het naar Nederland halen van deze werknemers is voor werkgevers daarom erg duur. De ondernemersorganisaties vinden dat een eenvoudige meldingsplicht voldoende zou moeten zijn.

MKB-Nederland, VNO-NCW en LTO Nederland stellen een fikse modernisering van de arbeidsmigrantenregeling voor. Die oog heeft voor de dynamiek van het internationaal ondernemen op de langere termijn en die een duidelijke vermindering van de administratieve lastendruk met zich mee brengt.

Deze week gaat de Tweede Kamer verder in op de Wet Arbeid Vreemdelingen.