Gemeente Borsele

Brandweer in Zeeland oefent metingen op radioactieve stoffen

Meetploegen van de Waarschuwings- en Verkennings Dienst (WVD) van de brandweer in Zeeland oefenen verdeeld over negen avonden in de periode 10 t/m 26 november 2009 met het meten van radioactieve stoffen. Alle metingen worden volledig gesimuleerd; er is geen daadwerkelijke lozing van gevaarlijke stoffen.

Per oefenavond worden er na een theoriesessie vier à vijf WVD-meetploegen op pad gestuurd. De ploegen worden op afstand door een meetplanleider aangestuurd. Zij verrichten fictieve metingen in en nabij bewoond gebied op het grondgebied van de gemeente Goes. Tijdens de oefenavonden zullen voertuigbewegingen van de brandweer waarneembaar zijn, met name in de omgeving van Wolphaartsdijk.

De oefeningen zijn fictief en hebben plaats onder regie van Veiligheidsregio Zeeland. Doel is ondermeer het beoefenen van de meetstrategie zoals vermeld in rampbestrijdingsplannen, het werken met GPS-plaatsbepalingsapparatuur, navigatie en het onderhouden van verbindingen tussen meetplanleider en meetploegen. De oefening is onderdeel van het standaardtrainingsprogramma van de brandweer.