Gemeente De Ronde Venen


Staatssecretaris kiest voor herindeling Abcoude met De Ronde Venen

Staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gaat de Tweede Kamer voorstellen Abcoude en De Ronde Venen samen te voegen tot één nieuwe gemeente.

Ook de gemeenten Breukelen, Loenen en Maarssen zouden moeten samengaan. Dat heeft de staatssecretaris gisteren bekend gemaakt aan de betrokken gemeentebesturen.

Het college van B en W van De Ronde Venen is niet verrast over de koers die staatssecretaris Bijleveld inslaat. ,,Die is in lijn met de gevoerde discussie in de gemeenteraad,â zegt burgemeester Marianne Burgman van De Ronde Venen. Burgman is blij dat er nu duidelijkheid is. ,,We wachten de besluitvorming verder af en zullen het komende proces positief tegemoet treden.â Met de koers die de staatssecretaris nu inslaat, en die is gebaseerd op de besluiten van de gemeenteraden van de betrokken gemeenten, is een herindeling van Abcoude, Breukelen, De Ronde Venen en Loenen tot een nieuwe gemeente van de baan.

Â

In de brief aan de betrokken gemeentebesturen schrijft de staatssecretaris dat zij Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht heeft verzocht hun zienswijze te geven op het concept-voorstel. Die zienswijze zal door de staatssecretaris worden verwerkt in haar brief die ze samen met een nota van wijziging half november naar de Tweede Kamer zal sturen. De Tweede Kamer zal in december of uiterlijk in januari 2010 een besluit nemen en de Eerste Kamer in het voorjaar van 2010. Als beide Kamers akkoord zijn, kunnen in november 2010 verkiezingen plaatsvinden voor de gemeenteraad van de nieuwe gemeente en kan op 1 januari 2011 de nieuwe gemeente van start gaan.