Gemeente Nijmegen

Nijmegen coulant voor bouwer

10/11/2009

Bouwers van grote woningbouwprojecten kunnen vanaf nu gebruikmaken van een betalingsregeling voor gemeentelijke bouwleges. Het Nijmeegs college van burgemeester en wethouders speelt hiermee in op de toenemende vraag van projectontwikkelaars naar coulance in de betaling van deze vergoedingen. De regeling is onderdeel van de crisisaanpak om de woningbouwproductie op gang te houden.

De betalingsregeling is bedoeld voor grote bouwprojecten van private ondernemers met alleen of overwegend koopwoningen en bouwleges van meer dan EUR 50.000, die als gevolg van de crisis in gevaar komen. Het houdt kort gezegd in dat de leges niet in één keer maar in zes maandelijkse termijnen mogen worden betaald.

Door de economische crisis komen woningbouwprojecten vaker moeilijk van de grond. Onder meer doordat banken minder snel bereid zijn tot financiering. Ook zit er steeds meer tijd tussen het moment waarop de bouwvergunning wordt verleend en de start van de bouw. Dit heeft te maken met de slechte verkoopsituatie van koopwoningen. Ontwikkelaars en aannemers wachten hierdoor met bouwen totdat een bepaald deel van het project is verkocht. Tot nu toe moesten zij echter wel kort na het verkrijgen van de vergunningen de hieraan verbonden leges (bouwleges, welstandleges en eventuele planologische leges) betalen. Deze kunnen oplopen tot enkele honderdduizenden euro's. Door de betalingsregeling zullen projectontwikkelaars naar verwachting minder bouwprojecten annuleren of bouwvergunningen minder snel intrekken.