Gemeente Nijmegen

Nijmeegse sportverenigingen in de lift

10/11/2009

De Nijmeegse sportverenigingen zitten in de lift. Het merendeel van de Nijmeegse clubs is sinds 2005 gegroeid en wil blijven groeien. De tevredenheid over de accommodaties is in de afgelopen jaren flink toegenomen. Zo'n driekwart van de verenigingen is content met hun sportvoorziening. Zorgen zijn er over het teruglopen van sponsorinkomsten als gevolg van de economische crisis en over het onverminderd grote tekort aan vrijwilligers in de sport. Dit blijkt uit de gemeentelijke Sportverenigingsmonitor 2009.

Met de Sportverenigingsmonitor wil de gemeente een beeld krijgen van de ontwikkelingen bij sportverenigingen vanaf 2005. Ook geeft de monitor inzicht in de actuele situatie ten aanzien van onder meer het ledenaantal, de samenwerking met partners, de kwaliteit van de accommodaties, de financiële positie, ambities en knelpunten. De uitkomsten worden verwerkt in het huidige en/of toekomstige sportbeleid.

Uit het onderzoek blijkt dat het percentage verenigingen met een stabiel, gestegen of wisselend ledenaantal in 2009 88% is, ten opzichte van 80% in 2005. Het aantal verenigingen met een daling van het ledenaantal is teruggelopen van 19% in 2005 naar 12% in 2009. Hiermee is de ambitie uit de Sportnota 2007 - 2010 om het ledenaantal met 10% te laten stijgen voor een belangrijk deel gehaald. De bekendheid van het Jeugdsportfonds laat nog te wensen over. De helft van de verenigingen met jeugdleden heeft geen weet van deze voorziening.

Het aantal vrijwilligers is in vergelijking tot 2005 amper veranderd, evenals de behoefte daaraan. Er zijn wel meer kleinere verenigingen met onvoldoende vrijwilligers. Grotere verenigingen zoeken vooral bestuur- en commissieleden en trainers, die van groot belang zijn voor een kwalitatief hoog sportaanbod bij de verenigingen.

De gemeentelijke investeringen in de eigen binnen- en buitensportaccommodaties hebben er toe geleid dat 74% van de verenigingen tevreden is over hun voorziening tegenover 56% in 2005. In de binnensport is vooral geïnvesteerd in het vergroten van de multifunctionaliteit, terwijl de buitensportaccommodaties voornamelijk zijn opgeknapt. Ontevredenheid over de binnensportvoorzieningen heeft vooral betrekking op de schoonmaak, het zaalklimaat, de parkeergelegenheid en de bewegwijzering. Deze laatste twee kritiekpunten gelden ook voor sommige buitensportaccommodaties. Met name grotere verenigingen willen graag uitbreiding en kwaliteitsverbetering van de accommodatie.

Contributie is de belangrijkste inkomstenbron van sportverenigingen. Daarnaast zijn - met name voor grote verenigingen - sponsoren en horecaomzet van groot belang. Bij 26% van de verenigingen is subsidie van de gemeente Nijmegen één van de drie belangrijkste inkomstenbronnen. De financiële situatie van de sportverenigingen is sinds 2005 nauwelijks veranderd. Van de verenigingen vindt 85% de financiële situatie van hun club gezond of redelijk. Zo'n 44% verwacht wel dat dit zal veranderen als gevolg van de economische crisis. Dat zit vooral in een terugloop van sponsorinkomsten, maar mogelijk ook in een afname van het aantal lidmaatschappen.