Gemeente Emmen


*

Gemeente Emmen op tiende plaats Overheid.nl Monitor

dinsdag 10 november 2009

Vandaag heeft de Overheid.nl Monitor de nieuwe jaarranglijsten van gemeentelijke websites bekendgemaakt. De gemeente Emmen staat in deze lijst op de 10e plaats en is daarmee een van de snelst stijgende gemeenten van Nederland geweest. Van de 100.000+ gemeenten (dat zijn er 25) staat Emmen zelfs op de vierde plaats (van plaats 24 naar 4). Op 30 september jl. lanceerde de gemeente Emmen haar totaal vernieuwde website. Dat is dus niet zonder resultaat gebleven.

Enkele andere opmerkelijke scores zijn:

* Ten opzichte van de vorige jaarlijst is Emmen gestegen van plaats 283 naar plaats 10

* Overigens stond de 'oude' site bij sluiting van de ranglijst (met de oude vragenlijst) begin september op plaats 43
* Van de 100.000+ gemeenten is Emmen gestegen van de 24e naar de 4e positie en staan alleen Dordrecht, Almere en Rotterdam hoger op de lijst

* Emmen is de hoogst scorende Dimpact-gemeente
* Emmen is de hoogst scorende Drentse gemeente
* Als een van de weinige gemeenten in Nederland scoort Emmen de maximale score van 47 punten op webrichtlijnen. Dat betekent dat de site uiterst toegankelijk is voor bijvoorbeeld slechtzienden en in diverse browsers goed werkt

Veel ambities
De gemeente Emmen heeft flinke ambities met de website. Zo is de score hoog op het onderdeel digitale dienstverlening. Hiermee loopt Emmen, door deelname aan het samenwerkingsverband Dimpact, voorop in Nederland. Burgers en bedrijven kunnen veel dienstverlening rechtstreeks via www.emmen.nl aanvragen in het Digitaal loket. Verder spreek Emmen de ambitie uit om aan te gaan sluiten bij landelijke standaarden voor onder meer bekendmakingen. Hiermee zal het mogelijk worden om via de website verleende vergunningen en vastgestelde bestemmingsplannen in de eigen leefomgeving te kunnen inzien.

Samenwerking
De nieuwe website van de gemeente Emmen is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de gemeente Coevorden. Voor de techniek is gebruik gemaakt van het open source systeem Typo3. Hiermee volgt de gemeente Emmen een landelijke richtlijn voor het gebruik van open source-toepassingen door de overheid. Voor de technische inrichting van het systeem Typo3 tekende het internetbedrijf Wind Internet uit Leeuwarden.