Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Begroting vrijwel ongewijzigd vastgesteld

De deelraad heeft op 5 november de programmabegroting 2010 vastgesteld. Alleen George Verhaegen (Feijenoord in Actie) stemde tegen. De belangrijkste wijzing die in de conceptbegroting werd aangebracht door de raad is het ongedaan maken van de eenmalige bezuiniging van 100.000 euro op vrijwilligersorganisaties. Met hetzelfde amendement van de PvdA is extra geld uitgetrokken voor een derde fte migrantenopbouwwerk. De financiële dekking voor beide maatregelen komt voornamelijk uit reserves. Verder is met een PvdA-amendement structureel budget gereserveerd voor een Duimdrop in het Afrikaanderpark.

Jongeren
Zo'n sport- en spelvoorziening voor jonge kinderen is een mooie aanvulling op nieuwe sportvelden en een pannakooi die al zijn voorbereid voor het Afrikaanderplein, stelde portefeuillehouder Kronenberg. Deelgemeentevoorzitter Oudshoorn gaf aan dat er eigenlijk geen geld voor is omdat de middelen voor de duimdroppen al onder druk staan. In haar reactie op de algemene beschouwingen van 29 oktober stond ze uitgebreid stil bij maatregelen die al genomen zijn tegen vroegtijdige schooluitval en taalachterstanden. Zo worden jongeren die in de deelgemeente Feijenoord komen wonen gescreend op hun dagbesteding.

Veiligheidsmaatregelen
Wat betreft de veiligheid memoreerde Oudshoorn dat Vreewijk in 2008 volgens de cijfers een veilige wijk is geworden. Feijenoord daarentegen werd een bedreigde wijk. Het gemiddelde cijfer voor veiligheid in de deelgemeente bleef gelijk en is nu al drie jaar 6,2. Maatregelen zijn onder meer integrale acties rond NS-station Zuid en het spoorwegpark en acties door partners naar aanleiding van een werkbezoek met de stedelijke stuurgroep Veilligheid aan Hillesluis afgelopen zomer.

Burenoverlast in commissie
Naar aanleiding van een motie van Leefbaar Rotterdam over burenoverlast (komt er een overlastcoördinator?) stelde Oudshoorn dat er met name een stijging merkbaar is in Vreewijk. Ingrijpen is moeilijk, zeker bij particulier woningbezit. Het deelgemeentebestuur is geen voorstander van het uitdelen van gele en rode kaarten, gaf de voorzitter aan, omdat deze slechts symbolisch werken. Het onderwerp burenoverlast wordt geagendeerd voor de commissie Bestuurlijke Zaken, daarom trokken de indieners deze motie in.

Nieuwe taken
De voorzitter reageerde ook op kritiek van Feijenoord in Actie (FiA) en in mindere mate ook GroenLinks over het uitblijven van kostenbesparingen na de reorganisatie van het ambtelijk apparaat. Deze konden niet worden gerealiseerd omdat de deelgemeente sinds de toezeggingen in 2007 veel nieuwe taken heeft gekregen, wierp Oudshoorn tegen. Ze bestreed de toename van het aantal fte's zoals was afgeschilderd door George Verhaegen, omdat zes ambtenaren waren meegeteld die zijn gedetacheerd bij diensten en niet op de loonlijst blijven van de deelgemeente.

Niet bezuinigen op ambtenaren
Een amendement van FiA om fors te bezuinigen op de bedrijfsvoering door minder uitgaven voor studies en (inrichtings)plannen en door taken van gebiedsteams in te krimpen en te bezuinigen op het ambtelijk apparaat kreeg onvoldoende bijval van de raad. Alleen het CDA en de Lijst Liberaal Sociaal Democraten steunden FiA.

Verkeersmaatregelen en tram
Een motie van Leefbaar Rotterdam die pleitte voor verkeersmaatregelen op de Laan op Zuid werd aanvankelijk door het dagelijks bestuur verworpen. Er zijn al maatregelen in voorbereiding, was het argument. Na protesten vanuit de raad - 'we wachten al zo lang op maatregelen' - kwam er toch steun vanuit het dagelijks bestuur. Het DB ziet de motie nu vooral als een steuntje in de rug, net als de motie van Leefbaar Rotterdam waarin gevraagd wordt om bij de RET aan te dringen op het handhaven van snelheidslimieten voor trams.

Geen geld voor jeugdvriendelijk
Dagelijks bestuurder Mieke van der Graaf zei blij te zijn met de motie van het CDA voor jeugdvriendelijke fysieke ruimte in de wijken. "Ik zou willen dat het kon, dat ik het geld had om het te realiseren", gaf ze aan met een gebaar van machteloosheid. Desalniettemin werd de motie aangenomen door de raad. Een overzicht van alle aangenomen moties en amendementen is afgedrukt bij dit verslag.

Protest richting Coolsingel
Bezuinigingen die de deelgemeente in de begroting 2010 heeft moeten doorvoeren wierpen op beide vergaderdagen een donkere schaduw over het debat. Het dagelijks bestuur riep de fracties op bij hun partijgenoten op de Coolsingel een krachtig protest te laten horen tegen de bezuinigingen die de deelgemeenten zijn opgelegd. "De Tour de France en drijvende bollen in de Rijnhaven zijn wel mooi," aldus Oudshoorn, "maar onze wijken zijn het kind van de rekening."

Onder verantwoordelijkheid van de griffie. Tekst: Emile Hilgers.