Gemeente Abcoude


Nieuw herindelingsvoorstel voor Vecht- en Plassengebied

Voorstel Onderbouwing Proces

Op maandag 9 november 2009 maakte staatsecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, mevrouw drs. A.Th.B. Bijleveld-Schouten haar concept-wetsvoorstel over de herindeling in het Vecht- en Plassenbied bekend aan de vijf betrokken burgemeesters.

Voorstel

Zij stelt twee herindelingen voor: één herindeling bestaande uit de samenvoeging van de gemeenten Breukelen, Loenen en Maarssen en één herindeling bestaande uit de samenvoeging van de gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. Dit doet zij op basis van het variantenonderzoek en in het bijzonder de raadsbesluiten van de betrokken gemeenten.

Planning Naar verwachting wordt dit voorstel in januari 2010 behandeld in de Tweede Kamer.

Onderbouwing

Draagvlak wetsvoorstel Vecht en Venen Het draagvlak voor het huidige wetsvoorstel Vecht en Venen is sinds de besluitvorming in de betrokken gemeenteraden in het voorjaar van 2008 sterk afgenomen. In 2008 waren er nog twee van de vier betrokken gemeenten voor dit wetsvoorstel. Momenteel is alleen de gemeente Abcoude nog voorstander van deze variant.

Twee herindelingen Op basis van de raadsbesluiten concludeert de staatssecretaris dat voor een combinatie van twee herindelingen, enerzijds een samenvoeging van de gemeenten Breukelen, Loenen en Maarssen en anderzijds een samenvoeging van de gemeenten Abcoude en De Ronde Venen, bij vier van de vijf betrokken gemeenten draagvlak bestaat. Voor de herindeling van de gemeenten Breukelen, Loenen en Maarssen is ruim voldoende draagvlak. Voor de herindeling Abcoude, de Ronde Venen is beperkt draagvlak. Voor de gemeente De Ronde Venen is dit de tweede voorkeur, de gemeente Abcoude kiest niet voor deze variant. Dit komt voort uit de visie op het gebied namelijk dat er een samenhangend Groene Hartbeleid (Vecht en Venen) moet worden ontwikkeld en uitgevoerd. Zij begrijpt daarom de eerste keuze van de gemeente Abcoude. Ze realiseert zich dat er verdere inspanningen nodig zijn om het draagvlak voor de herindeling van Abcoude met De Ronde Venen verder te vergroten. Voor wat betreft de tweede keuze van de gemeente Abcoude constateert ze dat die niet kan rekenen op enig draagvlak bij de gemeenten Breukelen, Loenen en Maarssen.

Toets beleidskader Inhoudelijk voldoet deze combinatie van herindelingen waarbij enerzijds een Vechtgemeente ontstaat bestaande uit de gemeenten Breukelen, Loenen en Maarssen en anderzijds een Venengemeente bestaande uit de gemeenten Abcoude en De Ronde Venen, ook aan de overige uitgangspunten van het Beleidskader gemeentelijke herindeling. Wat betreft de bestuurskracht ontstaat bij herindeling van de gemeenten Abcoude en De Ronde Venen een bestuurskrachtige gemeente met een bovengemiddelde financiële positie. De nieuw te vormen gemeente bestaande uit de gemeenten Breukelen, Loenen en Maarssen is financieel als beneden gemiddeld beoordeeld, maar acht ze op basis van de resultaten van het financieel variantenonderzoek levensvatbaar. Door de uitkomst van het bestuurskrachtonderzoek in de gemeente Maarssen zal ook de ontwikkeling van de bestuurskracht in de nieuwe gemeente Breukelen, Loenen en Maarssen een aandachtspunt zijn. De interne samenhang van de nieuwe Venengemeente (Abcoude en De Ronde Venen) is goed. Maarssen is een meer stedelijke gemeente dan Breukelen en Loenen met een overwegende ligging aan de Vecht maar ook met uitlopers in het Veenweidegebied, wat de interne samenhang van de nieuwe Vechtgemeente beperkt. Samenbindend voor deze drie gemeenten is de ligging aan de Vecht. Dit is voor de gemeenten zwaarwegender dan het gemengde karakter van de nieuw te vormen gemeente. De duurzaamheid van de nieuw te vormen gemeenten is voldoende.

Proces

De volgende stap in het proces is dat de staatssecretaris aan gedeputeerde staten van de provincie Utrecht vraagt om hun zienswijze te geven op haar voorstel en de onderbouwing ervan. Die zienswijze zal ze verwerken in de definitieve brief die ze in de tweede helft van november, vergezeld van een nota van wijziging, aan de Tweede Kamer zal aanbieden. Daarna kan de behandeling van wetsvoorstel 31.840 in de Tweede Kamer worden vervolgd.


---

10 november 2009