Gemeente Breukelen


zaak van de gemeente

Bouwaanvraag hoogspanningsstation niet langer zaak van de gemeente

De bouwvergunning die de gemeente Breukelen heeft afgegeven voor de bouw van een hoogspanningsstation aan TenneT TSO bv heeft nogal wat bezwaarschriften opgeleverd. Wethouder K.H. Wiersema laat weten dat het college van de gemeente Breukelen in de vergadering van 5 november 2009 heeft besloten om de vrijstelling en de bouwvergunning 1e fase voor het plaatsen van een hoogspanningsstation nabij Kortrijk in te trekken.

Gewijzigde wetgeving

Het ministerie van Economische Zaken heeft onlangs aangegeven dat zij op grond van nieuwe wetgeving vanaf 1 maart 2009 exclusief bevoegd is tot het nemen van de ruimtelijke besluiten. Het betekent dat de procedure voor een nieuw te bouwen hoogspanningsstation niet langer onder het gezag van de gemeente valt. Hiermee is er een nieuwe situatie ontstaan op grond waarvan het college van B&W heeft besloten de vrijstelling en de eerder verleende bouwvergunning 1^e fase weer in te trekken.

Niet-ontvankelijk verklaring

Tegen de eerder verleende vrijstelling en bouwvergunning voor een hoogspanningsstation aan TenneT TSO bv zijn in totaal 274 bezwaarschriften ingediend. Het intrekken van de vrijstelling en de bouwvergunning 1^e fase betekent dat er geen primair besluit meer is waartegen geageerd kan worden. Omdat de bezwaren gericht zijn tegen een niet meer bestaand besluit rest nog slechts een niet-ontvankelijk verklaring. De bezwaarmakers ontvangen binnenkort een brief van de gemeente met verdere informatie.

Over hoe nu verder heeft het college van B&W in een gesprek met het ministerie van Economische Zaken aangedrongen op een zorgvuldige communicatie richting de omwonenden.