Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Aangenomen moties en amendementen

Met een aantal amendementen en moties heeft de deelraad de Programmabegroting 2010 van Feijenoord aangevuld en aangescherpt. Een motie is een verzoek van de raad (of een deel daarvan) om iets te doen of juist te laten. Een amendement is een formele wijziging van een officieel document (in dit geval de programmabegroting 2010). Moties en amendementen krijgen pas betekenis als een meerderheid van de deelraad vóór stemt.

In totaal werdern tien amendementen en viertien moties in stemming gebracht. Hieronder een overzicht met een korte omschrijving van de inhoud en tussen haakjes de indienende partij. De moties en amendementen die zijn ingetrokken of geen meerderheid kregen vanwege de beperkte ruimte niet vermeld. De volledige tekst van alle aangenomen moties en amendementen kunt u lezen door hier te klikken.

Amendement bevordering participatie (PvdA) - De eenmalige bezuiniging van 100.000 euro op vrijwilligersorganisaties wordt ongedaan gemaakt. Tevens zal in 2010 een derde fte migrantenopbouwwerk gerealiseerd worden. Bewoners krijgen begeleiding bij de aanvraag van subsidies en het verzorgen van het bijbehorende papierwerk en het dagelijks bestuur zal uiterlijk begin 2010 nagaan welke mogelijkheden er zijn om binnen de kaders van de geldende gemeentelijke subsidieverordening voorwaarden en procedures te vereenvoudigen. Ter dekking van deze maatregelen wordt 200.000 euro onttrokken aan verschillende reserves.

Amendement wijkkader (Feijenoord in Actie) - In de begrotingstekst wordt toegevoegd onder Bewonersondersteuning: De inzet van het opbouwwerk zal zich met name richten op het behouden van wijkkader, het vormen van nieuw wijkkader en het betrekken van de zelforganisaties bij beheer en bestuur.

Amendement toevoeging Prestatie-indicator programma Burger, participatie en integratie (GroenLinks) - Er wordt een prestatie-indicator toegevoegd voor het aantal bij de deelgemeente Feijenoord ingediende bewonersinitiatieven gericht op de leefbaarheid in de buurt of wijk.

Amendement toepassing Rotterdamse Stijl (PvdA) - In de begroting wordt nieuwe tekst toegevoegd over de Rotterdamse Stijl voor de inrichting van de buitenruimte. Enkele zinnen daaruit: "Het is daarbij van groot belang dat er daadwerkelijk een kwaliteitsslag wordt gemaakt en dat het algemene kader nog voldoende ruimte biedt voor maatwerk in buurten en straten Bij de afweging tussen wensen van bewoners en richtlijnen vanuit de Rotterdamse Stijl vormen de wensen van bewoners het uitgangspunt. Dit kan er soms toe leiden dat afgeweken wordt van de richtlijnen."

Amendement Duimdrop Afrikaanderplein (PvdA) - Voor het plaatsen van een Duimdrop in het Afrikaanderpark wordt aan het programma Toerisme, recreatie en vrije tijd structureel 50.000 euro toegevoegd vanaf 2011 vanuit de jaaropdracht voor SWF. Voor de eenmalige uitgaaf van 70.000 euro in 2010 wordt gezocht naar middelen uit de WWI (Vogelaargelden) of Pact op Zuid. Tegelijkertijd zoekt de deelgemeente naar de mogelijkheid om gebruik te maken van stagekrachten en vrijwilligers om het gebruik van Duimdroppen te verbeteren en eventueel goedkoper te maken.

Motie gebiedsjaarmarkt (GroenLinks) - Per gebied wordt eenmaal per jaar een wijkjaarmarkt georganiseerd waar instellingen, organisaties, ambtenaren, bewoners, raadsleden en bestuurders elkaar informeel kunnen ontmoeten en toekomstplannen kunnen worden gedeeld.

Motie Fysieke ruimte in wijken jeugdvriendelijk realiseren (CDA) - Bij alle investeringen in de fysieke ruimte dient gekeken te worden of dit voldoende jeugdvriendelijk gedaan wordt. De deelraad krijgt over zes maanden per wijk een plan waarin in ieder geval opgenomen zijn (onder andere) voldoende buurt- en sportpleinen en speelplaatsen en een goed aanbod van activiteiten voor kinderen en jongeren. Over de plannen vindt overleg plaats met kinderen en jongeren uit de buurt. Bij extra kosten wordt in publiek-private samenwerking een verdeelsleutel gezocht en worden in toekomstige begrotingen middelen gezocht om de plannen daadwerkelijk te realiseren.

Motie Veiligheid oversteken Laan op Zuid (Leefbaar Rotterdam) - Onderzocht moet worden hoe de veiligheid verbeterd kan worden bij de oversteekplaatsen op de Laan op Zuid. Vóór 1 januari 2010 dient een plan van aanpak te worden voorgelegd aan de deelraad. Motie Tram (Leefbaar Rotterdam) - De RET krijgt de opdracht om snelheidslimieten te handhaven en het dagelijks bestuur treedt met de RET in overleg over de vraag hoe de veiligheid verbeterd kan worden. De resultaten van dit overleg moeten vóór 1 februari 2010 te worden teruggekoppeld aan de deelraad.

Motie bouwhek dekkleed (Leefbaar Rotterdam) - Op bouwplaatsen en braakliggende terreinen waar veel zand ligt, dienen dekkleden op het hekwerk te worden gespannen zodat opvliegend zand grotendeels wordt tegengehouden en voorbijgangers minder overlast ondervinden. Bij de aanbesteding van bouwprojecten moet hierop worden aangedrongen.

Motie Sociale mobiliteit en jeugdvriendelijke wijken (CDA) - Het gemeentebestuur wordt opgeroepen een werkconferentie te organisatie waarin samen met politici van de gemeente en deelgemeenten, schoolbesturen en gemeentelijke diensten geïnventariseerd wordt wat er nodig is om te komen tot een integrale aanpak en zo verbetering van sociale mobiliteit en jeugdvriendelijke wijken te versnellen. Hierover dient vóór 1 maart 2010 te worden gerapporteerd aan de raad.

Motie Duurzaam Papier (GroenLinks) - Vóór 1 januari 2010 dient er een kostenraming te komen voor het gebruik van (gecertificeerd) papier met duurzaamheidskeurmerk voor alle drukwerk van de deelgemeente. Verder moet er vóór 1 maart 2010 een begrotingswijziging worden voorbereid voor toepassing van duurzaam papier en dient er een gedragscode te worden opgesteld voor het gebruik van duurzaam papier voor alle interne en externe communicatie door de deelgemeente.

Motie Programma Jeugd (GroenLinks) - In de programmabegroting van de deelgemeente Feijenoord wordt vanaf 2011 een apart programma Jongeren/Jeugd ingesteld.

Motie Kerntakendiscussie (Feijenoord in Actie) - Het dagelijks bestuur dient gezien de te verwachten grote bezuinigingen een kerntakendiscussie voor te bereiden, bewoners en organisaties bij de discussie te betrekken en de resultaten aan de nieuwe deelraad voor te leggen voor bespreking en besluitvorming.

Motie Traject Financiën (PvdA) - In januari 2010 dient het dagelijks bestuur na samenspraak met de raad een voorstel gereed te hebben voor verbetering van het financiële inzicht voor de raad. In december 2009 moet het bestuur aangeven van welke projecten evaluaties worden verstrekt. Met de commissie Bestuurlijke Zaken dient besproken te worden hoe die evaluaties in 2010 voor een nieuwe raad beschikbaar gemaakt kunnen worden.

Motie Feijenoord feliciteert jongeren met een Startkwalificatie (GroenLinks) - Voor 1 maart 2010 dient het dagelijks bestuur een kostenraming en begrotingswijziging op te stellen voor de raad om voor elke jongere (tot 23 jaar) die een startkwalificatie behaald heeft een klein presentje beschikbaar te stellen en dit luid en duidelijk te vieren (bijvoorbeeld met een grote advertentie in de krant).

Motie Comfort Stadswinkel (GroenLinks) - Het dagelijks bestuur dient vóór 1 mei 2010 maatregelen te treffen om in de Stadswinkel de temperatuur acceptabel te houden, voorzieningen voor vers drinkwater te verwezenlijken en de beschikbaarheid van (flexibel) personeel beter af te stemmen op de vraag van de burger.