Groen!

Betere organisatie en waardering kan zorgwachttijden doen slinken

door Mieke Vogels (Vlaams parlementslid), Elisabeth Meuleman (Vlaams parlementslid), Elke Van den Brandt (Brussels parlementslid) op 10 november 2009 in "Diversiteit", "Gezin, welzijn en zorg"

De economische ratrace maakt dat er niet veel tijd meer overblijft voor zorg in onze samenleving. Het aanbod is ontoereikend en ondertussen groeien de wachtlijsten. Zorg is bovendien nog steeds te veel een taak voor vrouwen alleen. Het is dan absoluut terecht dat het thema van de nationale Vrouwendag, die morgen in Roeselare plaats vindt, Zorg is. Zoals elk jaar zal ook Groen! aanwezig zijn, deze keer met een heuse zorg-wachtkamer want als je zorg nodig hebt in Vlaanderen, moet je lang wachten.

Groen! wil de aandacht vestigen op drie groepen van mensen die getroffen worden door het haperende Vlaamse zorgbeleid: de zorgbehoevenden, de mantelzorgers en de professionele zorgverstrekker.

Heel veel personen met een handicap blijven in de kou staan. Het aantal zorgvragen voor personen met een handicap is op vijf jaar tijd bijna verdubbeld: van 8.901 vragen in 2003 naar 15.897 in 2008. De zorgvragen met de hoogste urgentiecode zijn met 55% gestegen in zes jaar. Momenteel zijn 5.103 personen kandidaat voor een Persoonlijk Assistentie Budget (PAB), een budget dat de mensen toelaat om hun zorg naar behoefte uit te besteden. Van de ruim 5.000 personen op de wachtlijst is van slechts 1.590 personen hun zorgzwaarte gekend. Daarvan zijn er 276 personen ingeschaald als zwaar zorgbehoevende. De regel van drie leert ons dat het in totaal wel eens om 886 zwaarbehoevenden zou kunnen gaan. Dat zijn mensen die nagenoeg 24/7 hulp nodig hebben. Zij hebben zware fysieke handicaps of meervoudige handicaps. Voor slechts 105 mensen wordt er een zorggarantie voorzien. Hiermee maakt de Vlaamse regering haar beloftes absoluut niet waar.

Groen! pleit voor meer middelen voor het PAB, zodat alle personen met een handicap zijn of haar zorgvraag beantwoord ziet. Dat kan best door middel van de persoonsgebonden financiering, waarbij het geld niet naar de instelling gaat, maar rechtstreek naar de zorgbehoevende. Daardoor kunnen ze zelf hun budget naar eigen inzichten beheren. In een welvarende regio als Vlaanderen is het onaanvaardbaar dat er een dergelijk gebrek aan ondersteuning en zorg is.

De lange wachtlijsten vormen al langer een groot probleem. Die kunnen pas echt verdwijnen als Vlaanderen werk maakt van aan een nieuw waarden- en normensysteem, waarbij inclusie voorop staat. Groen! wil meer waardering voor (niet-professionele) zorgarbeid, zoals mantelzorg en vrijwilligerswerk. Ook die vormen van zorg moeten onder professionele zorgarbeid vallen. Het gros van de onbetaalde mantelzorgers zijn overigens vrouwen. Dat is niet houdbaar. Iedereen, man en vrouw, die er vrijwillig voor kiest om zorg te verstrekken, moet aangemoedigd worden, niet afgestraft.

Groen! wil ook meer aandacht voor mensen die professioneel in de zorgsector aan de slag zijn. Dit kan als we zorgberoepen maatschappelijk herwaarderen. Niet alleen campagnes en betere arbeidsvoorwaarden zijn noodzakelijk, maar ook investeren in de competenties en in de loopbaan van de welzijnswerkers om zo de zorgarbeid algemeen te herwaarderen. Er moet met andere woorden veel meer mobiliteit komen tussen de verschillende sectoren. In een vergrijzende samenleving zullen we onze zorgverleners, al dan niet professioneel, nog hard nodig hebben. Laat ons dan ook goed voor hen zorgen.

Klik hier voor een uitgebreid dossier over zorg.

Contact: Elisabeth Meuleman -
Deel Deel
Mieke Vogels

Vlaams Volksvertegenwoordiger
Elisabeth Meuleman

Vlaams Volksvertegenwoordiger
Elke Van den Brandt

Brussels Parlementslid