Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Geen achterstand in beloning politie

10 november 2009

Er is bij de politie geen beloningsachterstand ten opzichte van vergelijkbare maatschappelijke sectoren, er is juist sprake van een concurrerende beloning.

Dat is de conclusie uit een onderzoek waarin salarissen en meer incidentele beloningscomponenten zijn vergeleken met de beloning in een aantal vergelijkbare sectoren (o.a. de zorg, het voortgezet onderwijs, de gemeenten, de particuliere beveiliging en de douane/FIOD). Dit zijn sectoren waar ook functies voorkomen met risico's van geweld, agressie en dreiging. Ook is gekeken naar de lonen in heel Nederland. De functies bij de politie zijn vergeleken met andere functies met een gelijkwaardige zwaarte.

Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft de uitkomsten van het onderzoek naar de Tweede Kamer gestuurd. Het onderzoek is gedaan in opdracht van het Ministerie van BZK, de politiekorpsen en de vier politievakbonden samen. Tot het onderzoek was al besloten bij het afsluiten van de huidige politie-cao in mei 2008.

De beginsalarissen bij de politie zijn gemiddeld vijf procent hoger dan in de vergelijkbare sectoren, maar één procent lager dan bij vergelijkbare functies in heel Nederland.

De maximumsalarissen bij de politie zijn gemiddeld tien procent (vergelijkbare sectoren) tot elf procent (heel Nederland) hoger bij normaal of goed functioneren, en bij 'uitstekend' functioneren 14 procent.

De overwerkvergoeding op doordeweekse dagen is bij de politie hoger of vergelijkbaar met vergelijkbare sectoren. Op zaterdagen en vooral zon- en feestdagen blijft de overwerkvergoeding bij de politie achter. De toeslagen voor avond-, nacht- en weekendwerk (inconveniëntie) en voor beschikbaarheid en bereikbaarheid (consignatie) zijn bij de politie relatief laag. De toeslagen voor zware functies zijn moeilijk vergelijkbaar.

De pensioenpremie bij de politie is relatief hoog, waardoor politiemensen netto ruim één procent minder overhouden van hun brutosalaris dan werknemers in andere sectoren.

De cijfers zijn vergeleken met als peildatum juli 2009. De salarisverhogingen uit de lopende politie-cao die al hebben plaatsgevonden (3,5 procent vanaf februari 2008, eenmalig 1200 euro bruto in 2008 en 600 euro in 2009, en 3,3 procent vanaf januari 2009) zijn in de vergelijking meegenomen. De komende loonsverhoging van 3,25 procent vanaf 1 januari a.s. zit nog niet in de cijfers.

Minister Ter Horst gaat over de consequenties van het onderzoek in overleg met de politievakbonden.

Op dit moment werken er bij de politie 52.200 mensen (omgerekend naar voltijdbanen). De komende jaren zal dat nog stijgen en daarna weer op 52.200 uitkomen. Minister Ter Horst garandeert op z'n minst het aantal banen in operationele functies bij de politie (vooral 'blauw op straat' en bij de recherche).