Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Conferentie Raad van Europa over lokaal en regionaal bestuur

10 november 2009

Internationale vlaggen Op 16 en 17 november 2009 vindt in Mediaplaza (Koninklijke Jaarbeurs Utrecht) de de zestiende ministersconferentie over lokaal en regionaal bestuur van de Raad van Europa plaats. Het thema van de conferentie is: `Goed lokaal en regionaal bestuur in turbulente tijden: de uitdaging van verandering'. Minister Ter Horst en staatssecretaris Timmermans van Europese Zaken treden op als gastvrouw en gastheer. Ook staatssecretaris Bijleveld zal bij de conferentie aanwezig zijn.

Tijdens de conferentie bespreken de Europese ministers onder meer de impact van de economische crisis op lokaal en regionaal bestuur, de rol van de centrale overheid bij het wegnemen van knelpunten in de grensoverschrijdende samenwerking en voorstellen voor betere samenwerking tussen de ministeries van Europese landen in het kader van de Raad van Europa.

De ministers stellen aan het slot van de conferentie de `Verklaring van Utrecht' vast. Deze verklaring gaat in op de belangrijkste uitdagingen voor overheden op het gebied van de lokale en regionale democratie. De conferentie haakt ook aan bij de herdenking van twintig jaar Val van de Muur. In de jaarbeurs staat een muur met persoonlijke boodschappen van verschillende Utrechtse bevolkingsgroepen aan de deelnemende ministers over het thema 'grenzen'. De muur stond eerder voor het stadhuis in Utrecht en is daar op symbolische wijze afgebroken door staatssecretaris Timmermans en burgermeester Wolfsen van Utrecht.