NEN


Norm voor explosieve atmosferen vertaald

dinsdag 10 november 2009, 12:17

De norm voor explosieve atmosferen NEN-EN-IEC 60079-14 'Ontwerp, keuze en opstelling van elektrische installaties' is in het Nederlands vertaald. Deze norm vervangt de vorige versie uit 2003. De norm bestaat uit een herziening van de eisen voor gassen en dampen en bevat de ongewijzigde eisen voor stof uit IEC 61241-14:2004.

Keuze materieel
Dit deel van NEN-EN-IEC 60079 bevat de specifieke eisen voor het ontwerp, de keuze en de plaatsing van elektrische installaties in gevaarlijke gebieden in verband met explosieve atmosferen. Waar het materieel tegen andere omgevingsinvloeden bestand moet zijn, zoals tegen het binnendringen van water en tegen corrosie, kunnen aanvullende beschermingsmethoden noodzakelijk zijn. De toegepaste methode zou de integriteit van het omhulsel niet mogen aantasten.

Aanvullende eisen
De eisen van deze norm gelden alleen voor het gebruik van elektrisch materieel onder normale of bijna normale atmosferische omstandigheden. Voor andere omstandigheden kunnen aanvullende voorzorgsmaatregelen noodzakelijk zijn. Zo kunnen de meeste brandbare materialen en veel materialen die normaal als onbrandbaar worden beschouwd, in een atmosfeer die met zuurstof is verrijkt misschien wel fel branden.

Mijnen
Bij gebruik van elektrisch materieel onder omstandigheden van extreme temperatuur en druk zijn misschien ook andere voorzorgsmaatregelen noodzakelijk. Die voorzorgsmaatregelen vallen buiten deze norm. NEN-EN-IEC 60079-14 geldt voor al het elektrisch materieel inclusief vast, draagbaar, vervoerbaar en persoonlijk, en voor permanente of tijdelijke installaties. De norm geldt voor installaties voor alle spanningsniveaus, maar geldt niet voor:

* elektrische installaties in mijnen met mijngasontploffingsgevaar;
* situaties waarvan het explosiegevaar een inherent element vormt en stof afkomstig van explosieven of zelfontbrandende stoffen;
* ruimten die voor medische doeleinden worden gebruikt;
* elektrische installaties op plaatsen waar het gevaar wordt veroorzaakt door hybride mengsels van brandbaar stof en explosief gas of explosieve damp of nevel.

NEN-EN-IEC 60079-14 gaat niet in op eventuele risicos als gevolg van emissies van brandbaar of giftig gas uit het stof. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN-IEC 60079-14:2008 nl (Norm) NEN-EN-IEC 61241-14:2004 nl (Norm) NEN-EN-IEC 60079-17:2007/C11:2008 en (Norm) NEN Elektromail (Publicatie)