NEN


NEN-EN 954 verdwijnt: PL of SIL?

dinsdag 10 november 2009, 13:02

De nieuwe normen behorend bij de Europese Machinerichtlijn worden eind dit jaar definitief van kracht. Nu verkeren we al geruime tijd in een overgangsfase, waarin zowel de oude als de nieuwe normen mogen worden gehanteerd.

Van de vele duizenden machinebouwers, industriële installateurs en 'system integrators' in ons land die de Machinerichtlijn moeten toepassen, beroept echter nog vrijwel niemand zich op de nieuwe normen voor de veiligheidscircuits in machines en industriële installaties. Alleen een paar heel grote eindgebruikers, grote industrieën met eigen engineeringafdelingen die hun eigen productie-installaties renoveren en innoveren. Zij beschikken over voldoende kennis van de nieuwe regelgeving in relatie tot de jongste technologische mogelijkheden. De zelfstandige industriële installateur of 'system integrator' hanteert nog gewoon de oude risicocategorieën volgens de Nederlands-Europese norm NEN-EN 954.

CE-markering
Toch heeft KEMA Quality als 'notified body' in het kader van het CE-typeonderzoek onder de Machinerichtlijn nog geen enkele machine of productie-installatie aan de methodiek van de nieuwe normen kunnen toetsen. Deze methodiek gaat onder andere uit van de betrouwbaarheid van de componenten naast de eisen die aan de architectuur worden gesteld. Nu vallen lang niet alle machines onder het verplichte CE-typeonderzoek door een 'notified body'. Voor alle machines of veiligheidscomponenten die niet in bijlage IV van de Machinerichtlijn specifiek worden genoemd, geldt dat de bouwer de CE-markering mag aanbrengen zonder betrokkenheid van een 'notified body'. Wel wordt daaraan een aantal voorwaarden gesteld. Of dat bij de toepassers van de Machinerichtlijn in ons land al gebeurt op basis van de nieuwe richtlijn en normen, is nog maar de vraag.

Meer ontwerpvrijheid
Hoe komt het dat de nieuwe normen bij de Machinerichtlijn, NEN-EN-IEC 62061 en NEN-EN-ISO 13849-1, nog zo weinig worden toegepast? Ze zouden juist veel meer ontwerpvrijheid voor de machinebouwers en
-installateurs bieden, zo was door de autoriteiten op dit gebied beloofd. "Dat doen ze ook", beamen Henrie Verweij (Pilz) en Dinand van Aalderen (KEMA Quality). "Maar tegelijkertijd zijn ze veel te ingewikkeld. Niemand snapt nog precies hoe het zit en daarom houdt iedereen het nu maar zo'n beetje bij het oude, in afwachting van welke kant het op gaat."

Lees hier meer over in het achtste nummer van Mag1010 van 2009 of kijk op www.Mag1010.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN-IEC 62061:2005/C2:2008 en (Norm) NEN-EN-ISO 13849-1:2008/C1:2009 en (Norm) NEN Elektromail (Publicatie)